Bucureştenii şi cei din vestul ţării solicită mai mult credite în valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atenţia băncilor comerciale este orientată spre localităţile cu populaţie numeroasă, acolo unde şi salariile sunt peste media naţională În ciuda riscului valutar, bucureştenii

Atenţia băncilor comerciale este orientată spre localităţile cu populaţie numeroasă, acolo unde şi salariile sunt peste media naţională

În ciuda riscului valutar, bucureştenii solicită finanţări bancare în euro, dolari sau monede exotice. La polul opus, restul ţării se orientează, în general, spre creditele în lei, în ciuda faptului că acestea au un cost mai ridicat decât cele în valută.

Din toată populaţia ţării, cele mai multe persoane care acceptă riscul valutar atunci când solicită un credit sunt din Bucureşti. Cele mai recente date publicate de Banca Naţională a României arată faptul că soldul împrumuturilor în valută ale populaţiei din Capitală sunt cu 30% mai mari decât cele în lei. Astfel, la sfârşitul lunii mai, creditele în lei erau de aproximativ 5,3 miliarde de lei. În scchimb, împrumuturile în valută s-au apropiat de 2,2 miliarde de euro, adică echivalentul a 6,97 miliarde de lei.

Tot în Bucureşti, în perioada mai 2006 - mai 2007, volumul creditelor în valută a crescut de două ori mai repede decât cel în lei. Astfel, bucureştenii au ajuns să deţină peste o treime din soldul finanţărilor în valută acordate populaţiei întregii ţări. Iar cei care au avut de achitat rate în valută au avut de câştigat din aprecierea monedei naţionale - aproape opt procente comparativ cu euro şi 12 procente faţă de dolar.

Totuşi, în cazul unui scenariu pesimist privind evoluţia cursului de schimb, moneda naţională s-ar putea deprecia până la 3,60 lei/euro şi aproape 2,80 lei/dolar, adică rate mai mari decât cele din mai 2006.

Oraşele mari, motorul creditării populaţiei

Pentru comparaţie, în judeţele Cluj şi Timiş, soldul total al creditelor în valută acordate populaţiei este cu numai 10% mai mari decât cel al împrumuturilor în lei. Iar în restul ţării, preferinţa pentru finanţarea în valută este mult mai restrânsă decât pentru moneda naţională. Spre exemplu, în judeţul Călăraşi, finanţările în lei obţinute de populaţie sunt de peste patru ori mai mari decât cele în valută.

Totodată, o pondere similară este înregistrată şi în judeţele Dâmboviţa sau Gorj. Pe de altă parte, oraşele mari continuă să rămână principalul motor de creştere al creditelor acordate populaţiei. Astfel, dacă în luna mai, valoarea medie a unui credit (atât în lei, cât şi în valută) era de aproximativ 2.150 lei/persoană, numai în Bucureşti, Constanţa, Braşov şi judeţele din vestul ţării erau înregistrate valori mai mari ale împrumutului mediu. În schimb, în judeţul Dâmboviţa, împrumutul mediu era, la finele lunii mai 2007, mai mic de 1.000 lei/persoană.

Cursul de schimb se menţine peste 3,16 lei/euro

Euro era cotat, vineri, la închiderea pieţei valutare la 3,1650-3,1670 lei, după o şedinţă de tranzacţionare marcată de variaţiii reduse ale cursului. "Leul a avut o evoluţie similară cu cea a celorlalte monede ale ţărilor din regiune. Piaţa a fost destul de stabilă în aşteptarea datelor despre locurile de muncă nou create în economia americană în iulie", a spus dealerul Băncii Comerciale Române (BCR) Narcis Noaghea.

Cursul afişat vineri de Banca Naţională a României (BNR), de 3,1664 lei/euro, descrie o apreciere a monedei naţionale cu 87 lei vechi (0,27%) faţă de euro, de la 3,1751 lei/euro, cât era joi.

Pe pieţele internaţionale, dolarul a oscilat, în prima parte a zilei, între 1,3682 şi 1,3754 dolari/euro, iar în jurul orei 17:00, ora României, cotaţia era de 1,3746 dolari/euro. Cursul afişat vineri de BNR arată o apreciere a monedei naţionale cu 135 lei vechi (0,58%) faţă de dolar, de la 2,3249 lei/dolar, cât era joi, la 2,3114 lei/dolar.

Banca centrală a afişat în prima parte a zilei de vineri un nivel al dobânzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 3,06% pe an faţă de 3,25% pe an cât era în ziua precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobânda a scăzut la 4,06% pe an, de la 4,38% pe an, cât era joi. (NewsIn)

Credit ipotecar în franci elveţieni cu dobândă de numai 2,25%

Credit Europe Bank România acordă din luna august un credit pentru investiţii imobiliare în franci elveţieni cu perioadă de graţie de patru ani şi o dobândă fixă de 2,25% în primul an de creditare. Contractantul unui credit pentru investiţii imobiliare în franci elveţieni cu perioadă de graţie nu plăteşte băncii nici dobândă, nici principal în primele şase luni de credit, iar în următoarele 42 de luni plăteşte doar echivalentul dobânzii, în acest fel ratele pe primii patru ani fiind mult reduse.

Astfel, o familie cu un venit total de 3.000 de lei poate obţine un credit în valoare echivalentă de 100.000 de euro, arată calculele băncii. "Am creat acest produs pentru a oferi o soluţie pentru clienţii noştri cu buget restrâns, care până acum nu au avut acces la soluţii de finanţare pentru investiţii imobiliare", a spus responsabilul segmentului bancar individual al Credit Europe Bank, Utku Ogrendil.

Banca acordă aceste credite şi cuplurilor care nu sunt căsătorite, dar doresc să cumpere sau să construiască o locuinţă comună. Credit Europe Bank (România), fosta Finansbank (România) are peste 80 de sucursale şi agenţii şi un portofoliu de peste 350.000 de clienţi persoane fizice şi 20.000 de clienţi companii. (NewsIn)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite