Brokerii bulgari atacă Bursa românească cu comisioane mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de intermedieri financiare DeltaStock din Bulgaria intră în competiţie directă cu firma autohtonă Vanguard Firmele româneşti de brokeraj sunt pregătite, deocamdată, pentru

Societatea de intermedieri financiare DeltaStock din Bulgaria intră în competiţie directă cu firma autohtonă Vanguard

Firmele româneşti de brokeraj sunt pregătite, deocamdată, pentru ofertele străine care au început să asalteze piaţa românească a intermedierilor financiare. DeltaStock din Sofia, prima companie străină de brokeraj care îşi deschide sediul în ţara noastră, va intra în competiţie directă cu SSIF Vanguard, ţinând cont că produsele sunt, în mare măsură, similare.

În primul rând, societatea de intermediere din Bulgaria dă investitorilor români posibilitatea de a cumpăra şi de a vine on-line acţiuni ale societăţilor listate la Bursa din Sofia, Bulgarian Stock Exchange (BSE). Serviciul a fost lansat, de SSIF Vanguard, în octombrie 2006.

Cotaţii, tranzacţii şi ştiri în timp real

Investitorii români care vor să profite de potenţialul companiilor listate la Sofia pot accesa, în momentul de faţă, serviciile celor două societăţi de brokeraj. Clienţii care utilizează platformele de tranzacţionare ale DeltaStock pot lansa ordine atât prin intermediul internetului, cât şi de pe telefonul mobil, iar timpul de executare este de 1-3 secunde. Societatea oferă şi asistenţă în timpul săptămânii, prin telefon, e-mail sau chat.

De asemenea, casa de brokeraj va oferi şi informaţii în timp real despre Bursa din Bulgaria. Şi clienţii Vanguard, care optează pentru tranzacţionarea online pe această piată, au la dispoziţie informaţiile despre piaţă, precum şi accesul în timp real la informaţiile electronice legate de situaţia contului deschis pe Startrade BG.

Totodată, transferurile de acţiuni în şi din contul clientului se operează tot în timp real, investitorul intrând în posesia acţiunilor cumpărate după trei zile de la data tranzacţiei prin normele impuse prin lege. Pentru a accesa serviciul casei româneşti, investitorul trebuie să depună o sumă minimă de deschidere de cont de 10.000 lei (sau în euro, la cursul oficial leu/euro). Clienţii încheie apoi un contract de prestări servicii de investiţii financiare prin sistemul de tranzacţionare prin internet Startrade BG, pentru a deschide un cont prin care să efectueze tranzacţii cu titluri sau obligaţiuni la Bursa din Sofia. Dacă la o primă vedere, produsele oferite sunt similare, comisioanele reprezintă unul dintre atuurile pe care mizează brokerii bulgari în atragerea investitorilor. "Pentru intermedierile la Bursa din Sofia, comisionul este de 0,45% din valoarea tranzacţiei, şi nu sunt percepute costuri de deschidere de cont", a precizat Vladimir Kisyov, Head of Marketing & Sales în cadrul DeltaStock.

Servicii pe pieţele internaţionale

La Vanguard, cel mai mic comision, de 0,5%, se va plăti pentru un rulaj mediu lunar pe ultimele trei luni în valoare de peste 300.000 lei. Pentru sume cuprinse între 100.000 şi 300.000 de lei se achită un comision de 0,6%, pentru un rulaj între 50.000 şi 100.000 se plăteşte 0,7%, iar pentru tranzacţii sub 30.000 lei se va percepe 1%. DeltaStock oferă servicii de tranzacţionare şi pe pieţele internaţionale valutare, precum şi posibilitatea încheierii de contracte (CFD) pe acţiuni şi indicii de pe principalele burse din Statele Unite şi Europa, dar şi pentru petrol şi aur.

În cazul tranzacţiilor valutare, clienţii pot tranzacţiona pe piaţa internaţională 44 de perechi de valute, cu o marjă de 1% şi o sumă minimă de 100 de dolari. Astfel, ordinele pot viza sume de până la 10.000 de dolari, iar firma nu percepe comision pentru aceste plasamente. Şi firma românească a lansat, la sfârşitul lunii aprilie, platforma de tranzacţionare StartradeXT, prin care clienţii pot investi în instrumente financiare având ca suport acţiuni, indici, valute şi mărfuri cotate pe pieţe la nivel global.

Vecinii de la sud de Dunăre se vor orienta către atragerea clienţilor de retail

DeltaStock Inc intenţionează să ofere investitorilor români posibilitatea tranzacţionării la Bursa din Sofia, dar şi să aducă investitori bulgari la Bucureşti. "În prezent, este aşteptat avizul reprezentanţilor BVB, pe care sperăm să-l obţinem în maxim trei luni", a precizat Iulian Rizea, reprezentantul companiei în România. DeltaStock anunţă că se va orienta cu precădere către atragerea clienţilor de retail şi a investitorilor instituţionali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite