Braşov: Intelcan a ieşit din „Afacerea Aeroportul“!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căncescu este optimist în ceea ce priveşte realizarea aeroportului
Căncescu este optimist în ceea ce priveşte realizarea aeroportului

Consiliul Judeţean continuă investiţia cu banii din creditul de 14 milioane de euro. După apariţia normelor de aplicare ale Legii parteneriatului public-privat, se încheie contractul cu un nou partener.

Astăzi după amiază expiră termenul limită până la care compania canadiană Intelcan ar fi trebuit să prezinte dovada că a obţinut finanţarea pentru realizarea aeroportului internaţional de la Ghimbav.

În acest context, după cum anunţa preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a intrat în funcţiune un plan „B", respectiv o altă asociere ţinută la secret, „cu un partener străin puternic şi o bancă la fel de puternică".

Mai mult, consilierii judeţeni vor aproba, marţi, indicatorii tehnico-economici pentru refacerea terenului din zona balastierei şi realizarea împrejmuirii de securitate, precum şi parametrii tehnici rezultaţi după redimensionarea viitorului aeroport, la solicitarea finanţatorilor.

Practic, valoarea investiţiei, care iniţial a fost discutată cu canadienii de la Intelcan, la 100 de milioane de euro, s-a înjumătăţit.

Redimensionarea aeroportului are în vedere şi noul context  economic, băncile încercând să evite riscul unei investiţii foarte mari care să nu se amortizeze conform planului de afaceri. Sorinel Ciobanu, directorul aeroportului, numit de Consiliul Judeţean, a precizat că se ia în calcul limitarea spaţiului construit. Chiar şi în cazul terminalului, nu este decisă ridicarea acestuia pe două sau trei niveluri.

Mai mult, o companie petrolieră doreşte să realizeze în proximitatea aeroportului cel mai mare depozit de carburant pentru aeronave, din Transilvania, care să deservească şi aeroporturile de la Cluj, Muerş şi Sibiu.

Încep, în sfârşit, lucrările

Vestea buna este că încep să se facă paşi concreţi pentru construirea aeroportului. Astfel, potrivit lui Căncescu, marţi se va scoate la licitaţie realizarea împrejmuirii finale a perimetrului aeroportului, precum şi sistematizarea pe verticală a terenului, contra sumei de 4,8 milioane de euro.

În prezent se lucrează la documentaţia pentru executarea pistei. Doar că banca finanţatoare agreează o pistă lungă de 2,5 km, iar edilii vor una de 2,8 km. „Dacă nu ajungem la un numitor comun, vom asigura noi din resurse proprii diferenţa", a preciza Căncescu.

Aeroportul de la Braşov, care va asigura inclusiv servicii de cargo (transport de marfă) creează deja panică pentru firmele de logistic din Bucureşti.  Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ Braşov, Nicolae Ţucunel, mai multe companii de profil au solicitat organizarea unor discuţii pentru a-şi muta activitatea la Braşov.

Aeroportul de la Braşov va prelua 20% din traficul de călători de la Bucureşti, iar estimările oamenilor de afaceri braşoveni este că economa judeţului va cerşte cu cel puţin 20%. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite