Blidar: O luăm de la capăt cu discuţiile pentru intrarea CFR în acţionariatul Băncii Feroviara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Blidar, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Feroviara
Valer Blidar, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Feroviara

Discuţiile privind intrarea CFR Călători şi CFR Marfă în acţionariatul Băncii Comerciale Feroviara (BCF) vor fi reluate în urma schimbării conducerii celor două companii de stat, deşi anterior se ajunsese la un acord de principiu cu foştii şefi, a declarat pentru "Adevărul" Valer Blidar, acţionarul majoritar al băncii.

"Noi ajunseserăm la o înţelegere de principiu cu foştii conducători. Acum, că s-a schimbat conducerea, am luat-o de la capăt cu discuţiile, dar ele sunt incipiente", a spus Blidar.

La începutul acestei luni, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, l-a numit pe directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), Emil Sabo, la conducerea CFR SA.

Acţionarul majoritar al băncii speră să se ajungă la acord privind intrarea în acţionariatul băncii cel puţin în cazul CFR Călători, având în vedere că şansele unei înţelegeri cu CFR Marfă sunt reduse în condiţiile în care compania va începe în primăvară procesul de privatizare. "Sperăm să ajungem la o înţelegere cel puţin cu CFR Călători. La CFR Marfă ne aşteptăm mai puţin pentru că intră în proces de privatizare", a adăugat acţionarul majoritar al băncii.

CFR Călători şi CFR Marfă nu vor deţine mai mult de 10% din acţiuni

Capitalul social iniţial al băncii este de 45 milioane de lei, urmând ca în prima jumătate a acestui an să fie operată o primă majorare de capital. "După depunerea bilanţurilor în aprilie-martie urmează să efectuăm majorarea de capital. Nu am stabilit încă proporţia acesteia. În martie va avea loc o Adunare Generală a Acţionarilor şi vom stabili atunci", a adăugat Valer Blidar.

Acesta a spus că, în cazul ajungerii la un acord privind intrarea în acţionariatul BCF a CFR Călători şi CFR Marfă, cele două companii de stat vor deţine câte un pachet de 5-10% din acţiunile instituţiei de credit. "În niciun caz deţinerile acestor companii nu vor depăşi 9,5-9,8% din total", a adăugat acţionarul.

Valer Blidar deţine 90,5% din capitalul băncii, din care 39,5% în mod direct şi 51% prin intermediul a două firme pe care le controlează, respectiv Astra Vagoane Călători SA (26%) şi Tristar SRL (25%). Restul de 9,5% din capitalul social al băncii este deţinut de Atelierele CFR Griviţa Bucureşti.

BCF, cea mai nouă bancă pe piaţa românească

Banca Comercială Feroviara (BCF) şi-a lansat operaţiunile comerciale în luna noiembrie a anului trecut, prima sucursală fiind deschisă la Arad. în prezent, banca are deschide cinci sucursale. În primul an de funcţionare vor fi deschise 14 sucursale, pentru ca în 2011 să mai fie deschise înca patru unităţi. La început, banca se va concentra în special pe acoperirea zonei de vest şi de sud a ţării.

În primă fază, BCF se va adresa segmentului corporate, urmând să deruleze operaţiuni în lei şi în valută în conturi curente şi de depozit, urmând ca apoi să ofere şi servicii pentru IMM-uri, persoane fizice şi microîntreprinderi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite