Bani mai puţini în contul de pensie privată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea numărului de şomeri şi de firme cu dificultăţi a dus la diminuarea contribuţiilor virate pe Pilonul II. În următoarea perioadă se aşteaptă o continuare a trendului.

Contribuţiile brute virate în octombrie, aferente lunii august, în conturile celor peste 4,8 milioane de participanţi la sistemul pensiilor administrate privat au scăzut cu 3,77 milioane de lei (3,45%) faţă de luna precedentă, până la un nivel de 105,65 de milioane de lei.

Diminări ale sumelor colectate au înregistrat toate cele 12 fonduri active pe piaţă, doar KD conservându-şi nivelul contribuţiilor.

Şomerii fără ajutor rămân fără contribuţie

Deşi nu este singura scădere a viramentelor pe Pilonul II (o diminuare s-a înregistrat şi în luna mai - cu 4,7%), cauzele acesteia crează premisele conturării unui trend descendent.

„Reducerea contribuţiilor s-a datorat în special diminuării contribuţiei medii colectate, dar şi creşterii numărului de conturi fără viramente", explică Emilia Bunea, directorul general al ING Fond de Pensii.

Valoarea medie a contribuţiei colectate a coborât de la 32,18 lei în septembrie, la 31,37 lei în octombrie. Ponderea conturilor fără contribuţii virate a ajuns la 30,7% în octombrie. Mai exact, pentru aproape 1,5 milioane de participanţi la Pilonul II, nu a fost virată încă contribuţia aferentă lunii august.

Creşterea numărului de şomeri şi de firme cu dificultăţi financiare şi-a spus cuvântul, spune Bunea. Peste 280.000 de români erau la finele lunii august şomeri neindemnizaţi, în creştere cu 6,1% faţă de luna anterioară.

Deşi numărul şomerilor ce primesc ajutor de atat a înregistrat o creştere mult mai mare în ultimele luni, acestora li se livrează în continuare contribuţia la pensia privată.

Mai exact, din totalul celor 10,5% din contribuţiile angajatului la asigurări sociale, 2% ajung în conturile personale de pensii administrate privat. Cota de 2% este virată către fondurile de pensii de către angajator, respectiv Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, şi ajunge în cont în aproximativ 50 de zile de la finele lunii de referinţă.

Contribuţia la pensiile administrate privat urmează să ajungă la 6% până în 2016, crescând anual cu 0,5%. Totuşi, majorarea planificată pentru acest an a fost amânată pentru 2010.

Perspective negative

În condiţiile în care este de aşteptat ca rata şomajului şi numărul de firme cu probleme să crească, valoarea contribuţiilor colectate pe Pilonul II vor scădea şi mai mult.

„În următoarele luni, ne aşteptăm ca evoluţia conturilor goale (n.r. - fără viramente în luna respectivă) să se înscrie pe acelaşi trend crescător, iar contribuţiile virate să fie în continuare afectate negativ de criză", a mai spus directorul general al ING Fond de Pensii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite