Bani europeni pentru vinuri româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajutorul nerambursabil acoperă jumătate din valoarea investiţiei.Producătorii de vin din România pot obţine finanţare europeană pentru a-şi înfiinţa un combinat de vinificaţie sau pentru modernizarea acestuia.

Citiţi şi:
- Combinat de vinificaţie pe bani europeni
- Depozite moderne cu bani de la UE
- UE îţi dă bani pentru abator de bovine
- Procesează lapte la standarde europene!
- Fa salam cu fonduri UE!


Dacă vrei o afacere în domeniul vinificaţiei, poţi primi fonduri nerambursabile, atât pentru înfiinţarea plantaţiei, cât şi pentru construirea unui combinat de vinificaţie. Pentru procesarea strugurilor nu există restricţii minime de capacitate impuse de anumite standarde, ci doar cele care ţin de rentabilitate.

Astfel, chiar şi exploataţiile de mici dimensiuni intră în categoria beneficiarilor eligibili, mai ales agricultorii care au o vie proprie şi nu trebuie să se aprovizioneze cu struguri de pe piaţă.

Totuşi, pentru o exploataţie cu adevărat rentabilă este necesară o investiţie de cel puţin un milion de euro, din care jumătate poate fi acoperită de către Uniunea Europeană. Facilităţile pentru construirea combinatelor de vinificaţie vin în sprijinul asociaţiilor de viticultori, ajutându-i să îşi valorifice producţia, mai ales în condiţiile în care trebuie să facă faţă concurenţei neloiale cu vinurile contrafăcute.

Cine poate aplica?

Combinatele de vinificaţie sunt finanţabile în cadrul măsurii 123 - Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere. Sprijinul nerambursabil este de 50% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu poate depăşi plafonul de două milioane de lei.

Eligibile pentru a primi finanţare sunt şi întreprinderile mari, cu condiţia să nu aibă mai mult de 750 de angajaţi şi o cifră de afaceri de sub 200 milioane de euro. În această situaţie, intensitatea ajutorului nerambursabil scade cu 25%, respectiv 20% pentru proiectele demarate în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Pot aplica, de asemenea, asociaţiile familiale, microîntreprinderile, societăţile cooperatiste de valorificare sau grupurile de producători şi cooperativele agricole.

Bani pentru procurarea echipamentelor

Una dintre condiţiile obligatorii pentru a putea primi finanţare este deţinerea unui teren în mediul rural. Cheltuielile cu terenul nu pot fi acoperite din bani europeni! Nu uita de faptul că poţi cumpără cu sumele primite de la UE inclusiv sistemele de software necesare, dar nu poţi achiziţiona echipamente second- hand.

image

De asemenea, banii nerambursabili acoperă cheltuielile cu ridicarea construcţiei şi procurarea tuturor echipamentelor de care vei avea nevoie: presa de struguri, utilajele pentru procesarea primară a strugurilor, cele destinate activităţii de depozitare sau de îmbuteliere a vinului. În această categorie este inclusă întreaga aparatură de laborator, dar şi costul unui mijloc de transport specializat.

Dosarul tău va trebui să cuprindă documentele standard solicitate pentru proiectele depuse în cadrul măsurii 123. Astfel, vei avea nevoie de studiul de fezabilitate, bilanţul pe 2008, din care să rezulte că ai înregistrat profit şi documentele pentru terenul pe care urmează să fie amplasată investiţia. De asemenea, nu uita de avizele de la Mediu şi Direcţia Sanitar - Veterinară, iar dacă ai un credit în derulare, ataşează şi un grafic de rambursare.

În plus, la dosar vei avea nevoie de un document care să ateste statutul tău juridic şi declaraţia prin care te angajezi să cofinanţezi proiectul. Iar pentru vinurile cu denumire de origine controlată sau cele cu indicaţie geografică vei avea nevoie de o adeverinţă eliberată de Oficiul Naţional al Drepturilor de Origine pentru Vinuri.

Combinat automatizat la Panciu

image

Fluxul tehnologic a fost îmbunătăţit cu bani europeni



 Veritas SA Panciu a achiziţionat o nouă linie de vinificaţie, la standarde europene, care înlocuieşte vechea linie, aflată în funcţionare de 32 ani. Noul ansamblu de vinificaţie instalat printr-un proiect SAPARD, în valoare de peste trei milioane de euro, este o linie modernă, întreg fluxul tehnologic fiind asistat pe calculator şi monitorizat prin GPS. Acesta operează după 30 de programe de presare, în funcţie de soiul de struguri. Veritas a mai realizat printr-un alt proiect SAPARD, începând din 2007, reconversia a 140 ha de viţă-de-vie.

Investiţie de 3,6 milioane de lei

Capacitatea de vinificaţie zilnică a combinatului este de 600 de tone struguri. „Pentru noi, acest ansamblu este o mare revoluţie, suntem printre puţinii vinificatori din ţară care deţin o asemenea tehnologie”, a spus Adrian Toma, directorul Veritas Panciu. Întreg ansamblul de vinificaţie este importat din Italia, de la firma VELO.

 Investiţia se ridică la 3,6 milioane de euro, iar 44% din bani au venit de la Bruxelles. Montajul a fost realizat de firma producătoare, iar angajaţii care se ocupă de supraveghere au avut parte de un program de training.

Mai multe dotări la pachet

Prin finanţarea obţinută de la SAPARD, Veritas Panciu s-a dotat şi cu un laborator modern pentru analizele fizico-chimice şi microbiologice, rezultatele fiind centralizate pe un calculator şi transmise beneficiarilor în buletinul de analiză.

Alte dotări moderne constă într-o centrală termică pe gaz metan, trei filtre sanitare, o sală de mese cu 60 de locuri, un depozit pentru produs finit de 360 metri pătraţi, o staţie de preepurare a apelor uzate, o baterie de pompe cu instalaţie de dedurizare a apei folosită în procesul industrial din tot combinatul. „Această investiţie schimbă substanţial calitatea vinului, întrucât, pe tot fluxul tehnologic, acesta nu are contact cu oxigenul. Presarea şi fermentaţia mustului la temperatura scăzută păstrează toate aromele şi fructuozitatea produsului finit”, a precizat Adrian Toma.

Mai puţini oameni la muncă

Noua linie este exploatată de o singură persoană, faţă de vechea variantă, cu 48 de persoane. În plus, câştigul este mai mare, iar consumul de energie este mai redus (70% din varianta veche). Linia funcţionează doar pentru vinificarea soiurilor albe. Veritas Panciu mai are, în prezent, pregătite alte două proiecte prin FEADR pentru o altă linie de vinificaţie şi pentru achiziţia de utilaje, pe care le va depune în sesiunea din mai-iunie.

SAPARD pentru reconversia viţei-de-vie

Veritas SA Panciu derulează, în prezent, cel de-al doilea proiect SAPARD pentru reînfiinţarea plantaţiilor de vie pe 140 hectare, atât cu soiuri tradiţionale şi autohtone, cât şi cu soiuri din import. Valoarea acestui proiect este de 3,4 milioane de lei, din care contribuţia europeană a fost de 1,4 milioane de lei.

Acte la dosar

Studiu de fezabilitate
Bilanţ contabil pe anul precedent sau declaraţie de inactivitate, după caz
Documente care să ateste dreptul de proprietate, de chirie sau de concesiune asupra terenului
Certificat de urbanism
Acord de mediu
Datele băncii şi datele contului prin care se va derula proiectul
Certificate fiscale şi cazier fiscal indemn
Cazier judiciar al reprezentantului legal
Notificare DSVSA care să ateste conformitatea cu legislaţia sanitar-veterinară
Avizul sanitar emis de Direcţia de Sănătate Publică
Certificat constatator

La ce uşi batem

1. Firma de consultanţă
2. Agenţia de Mediu
3. Direcţia Sanitar-Veterinară
4. Administraţia Financiară
5. Direcţia de Sănătate Publică
6. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală
7. Agenţia de Plăţi

Paşi de urmat

1. Alegerea consultantului
2. Pregătirea documentaţiei
3. Solicitarea de oferte de la furnizori pentru echipamente
4. Întocmirea studiului de fezabilitate
5. Solicitare certificat ORC, certificat fiscal, cazier fiscal, cazier judiciar, adeverinţe etc.
6. Completarea cererii de finanţare
7. Predarea proiectului
8. Declararea eligibilităţii proiectului
9. Semnarea contractului de finanţare
10. Alegerea proiectantului
11. Depunerea proiectului tehnic
12. Implementarea proiectului
13. Întocmirea dosarelor de achiziţie
14. Construirea combinatului
15. Întocmirea dosarelor de plată

Adrese utile

www.apdrp.ro Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit
www.madr.ro Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
Telverde pentru sesizarea dificultăţilor de accesare a fondurilor europene: 0800 800 644

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite