Bani pentru calificări europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani pentru calificări europene
Bani pentru calificări europene

Firmele, organizaţiile şi asociaţiile ce urmăresc dezvoltarea certificării în educaţie şi în formare profesională pot primi finanţare. UE oferă sprijin nerambursabil de până la 4,75 milioane de euro centrelor şi instituţiilor ce desfăşoară activităţi de validare a competenţelor resurselor umane.

Citiţi şi:

UE sprijină creşterea ocupării în mediul rural
Parteneriate sociale susţinute de UE
Calificare europeană în resurse umane
Promovează idei de afaceri cu bani de la UE
IMM-urile nu vor fonduri europene


Proiectele ce urmăresc asigurarea calităţii în educaţie şi formare profesională, dezvoltarea activităţii de validare a competenţelor dobândite anterior şi învăţarea pe tot timpul vieţii pot obţine sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană.

Finanţarea se acordă prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa prioritară 1, Domeniul Major de Intervenţie 1.4. – „Calitate în formarea profesională continuă“. Pentru acest tip de proiecte, Uniunea pune la bătaie 50 de milioane de euro, dar, în cazul în care valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depăşeşte alocarea financiară, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare.

Solicitanţi eligibili

Cei care pot solicita finanţare europeană pentru acest tip de proiecte sunt asociaţiile profesionale, organizaţiile sindicale, patronate sau centrele publice şi private de certificare a învăţării anterioare. De asemenea, solicitanţi eligibili sunt şi Agenţia naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic.

Aceştia pot avea parteneri naţionali sau transnaţionali (din state membre ale Uniunii Europene) care se pot implica atât în pregătirea proiectului, cât şi în implementarea şi finanţarea lui.

Activităţi finanţate

Solicitantul trebuie să fie o organizaţie legal constituită în România, să fie direct responsabil pentru pregătirea şi managementul proiectului şi să respecte prevederile comunitare şi naţionale privind informarea şi publicitatea acestuia.
În plus, cel care solicită finanţare europeană şi partenerii acestuia trebuie să demonstreze capacitate financiară şi operaţională prin existenţa resurselor administrative şi a celor de finanţare stabile pentru implementarea proiectului.

Mai exact, prin rezultatul net din bilanţul contabil al ultimilor doi ani. Instituţiile administraţiei publice centrale şi locale nu sunt supuse evaluării capacităţii financiare. Pentru a obţine sprijinul nerambursabil de la UE, solicitanţii pot desfăşura activităţi de elaborare şi implementare a calificărilor în educaţie şi formare profesională sau a procedurilor şi mecanismelor de formare şi certificare a competenţelor.

De asemenea, poate fi finanţată şi realizarea de studii, cercetări şi analize pentru îmbunătăţirea formării profesionale continue, inclusiv analize de nevoi, analiza cererii de formare sau studii de impact. Proiectul poate fi derulat pe o perioadă de maximum trei ani, dar nu mai mică de şase luni, iar valoarea lui poate ajunge până la cinci milioane de euro.

Solicitantul trebuie să cofinanţeze o parte din valoarea investiţiei. Astfel, dacă beneficiarul este persoană juridică de drept privat fără scop privat, contribuţia este de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, iar dacă este persoană juridică de drept privat cu scop patrimonial - de 5%. Ordonatorii de credite ai bugetului de stat şi ai bugetului asigurărilor sociale de stat vor trebui să cofinanţeze investiţia în proporţie de 19% din valoarea eligibilă a acesteia.

Cheltuieli eligibile

Uniunea Europeană acoperă următoarele tipuri de cheltuieli:

-cheltuieli cu personalul
-cheltuieli cu cazarea, transportul şi diurna
-cheltuieli aferente managementului de proiect
-cheltuieli financiare şi juridice
-cheltuieli pentru închirieri
-subvenţii şi burse
-cheltuieli generale de administraţie
-cheltuieli de informare şi publicitate
-cheltuieli de tip Fondul European pentru Dezvoltare Regională

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite