Bani europeni pentru calificarea angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă costul propriu-zis al şcolarizării sunt decontate şi cheltuielile cu transportul şi cu diurna trainerilor implicaţi în proiect. Firmele, centrele de specialitate şi ONG-urile pot primi finanţare europeană de până la cinci milioane de euro pentru formarea profesională a angajaţilor.

Mai citeşte şi:

Energie verde cu bani europeni

Eficienţă energetică pe bani europeni
Fonduri europene pentru autorităţile locale
Proiecte integrate pentru satul tău
Bani de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea firmei


Sprijinul financiar european alocat pentru calificarea profesională a angajaţilor se ridică la un total de 125 de milioane de euro.

Astfel, societăţile comerciale, organizaţiile nonguvernamentale (ONG-urile) sau cele patronale pot primi finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor (POS DRU), Axa Prioritară 2, operaţiunea „Acces şi participare la formarea profesională continuă“. În cazul fundaţiilor şi al asociaţiilor, ajutorul nerambursabil poate ajunge la 98% din valoarea investiţiei, iar pentru firme, la 95% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile.

Sprijin financiar de 100% se acordă pentru instituţiile publice, precum şi pentru cele aflate în subordinea Ministerului Muncii.

Acest program este destinat angajaţilor din toate sectoarele economiei, cu excepţia administraţiei publice şi a educaţiei. Pentru acestea două există programe de finanţare specifice.

Cine primeşte bani

Pentru a se încadra în categoria solicitanţilor eligibili, cei interesaţi trebuie să fie furnizori autorizaţi pentru formare profesională, din domeniul public sau privat; centre autorizate de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale; ONG-uri specializate în dezvoltarea resurselor umane, organizaţii sindicale sau patronale şi camere de comerţ.

Dacă proiectul este propus de un grup de organizaţii (publice sau private) partenere, solicitantul este instituţia sau asociaţia care formulează proiectul. La acestea se adaugă, bineînţeles, Ministerul Muncii şi organizaţiile aflate în subordinea acestuia, precum şi altele coordonate de instituţie.

În formularul cererii de finanţare, la descrierea grupului-ţintă, pentru proiectele care vizează activităţi de formare profesională continuă trebuie menţionat numărul persoanelor care vor beneficia de acest program, denumirea calificărilor pentru care se va realiza pregătirea, dar şi nivelul de calificare al acesteia.

Cheltuieli eligibile

Aici sunt incluse costurile cu personalul, mai precis salariile şi contribuţiile sociale aferente cheltuielilor salariale, şi cele cu transportul, cazarea şi diurna.

Sunt finanţate şi cheltuielile aferente managementului de proiect, precum prelucrarea datelor, concesiunile, brevetele sau licenţele, dar şi materialele consumabile folosite. Un aspect important este faptul că banii acoperă şi plata unor taxe precum cele de certificare, de autorizare a competenţelor, cele de evaluare şi de eliberare a diplomelor obţinute, precum şi cheltuielile de participare la aceste programe.

De asemenea, sunt acoperite şi alte costuri financiare şi cele de natură juridică, ca de exemplu taxele notariale, de audit şi cele pentru expertiză tehnică. Tot în această categorie intră şi costurile de informare şi publicitate.

Criterii de eligibilitate a solicitantului

-Trebuie să fie o organizaţie legal constituită în România
-Trebuie să fie direct responsabil de pregătirea şi managementul proiectului
-Respectă normele comunitare privind informarea şi publicitatea proiectului
-Partenerii sunt organizaţii care desfăşoară activităţi relevante pentru domeniul proiectului
-Partenerii transnaţionali provin  din statele membre ale Uniunii Europene şi sunt organizaţii legal constituite în ţara de origine

Ce proiecte se califică

Şanse de reuşită mai mari au proiectele ce vizează furnizarea de cursuri de calificare profesională a angajaţilor. Tot aici sunt incluse şi cele ce oferă facilităţi pentru persoanele ,,greu de motivat“, angajaţii necalificaţi sau cu un nivel redus de calificare, şi cele prin care sunt sprijinite serviciile de consiliere în carieră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite