Bani pentru afacerile cu rochii de mireasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela Marcu a beneficiat de un sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană, în valoare de 21.000 de euro pentru modernizarea croitoriei sale.

Antreprenoarea din Lugoj spune că după finalizarea acestui proiect vrea să aplice pentru o nouă finanţare. De această dată pentru un restaurant cu săli de nunţi.

Mai citeşte şi:

Experţii în fonduri răspund cititorilor
Face garduri pe bani europeni
Parteneriatele între autorităţile locale, sprijinite de UE

Afacerea cu nunţi a început în 1993 cu servicii foto-video. În 2003, Mihaela Marcu a vrut să-şi extindă busi­nessul şi a cumpărat 15 rochii de mireasă pentru a le revinde.

„Când am văzut că nu merge m-am gândit să le produc eu. Am început cu o angajată şi am făcut rochii de mireasă la comandă“, şi-a amintit Mihaela Marcu. Firma s-a ridicat numai prin comenzi.

„Într-adevăr preţurile sunt mai mari, dar eu pun accentul pe calitate“, mai spune ea. În prezent, lugojanca are patru angajate.

Fonduri europene după modelul unei tipografii

Ideea accesării de fonduri europene i-a venit după ce un alt lugojean a obţinut o astfel de finanţare. „Un prieten al meu a luat bani pentru modernizarea tipografiei şi de atunci i-a mers tot mai bine.

Atunci am hotărât să aplic şi eu“, a mai spus Marcu. Anul trecut, la 16 iunie, a depus actele pentru finanţare, în august s-a aprobat, iar abia în 10 martie, anul acesta, a fost semnat contractul. „Valoarea totală a investiţiei este de 35.000 de euro, dintre care 21.000 sunt bani nerambursabili, iar 14.000, contribuţie proprie“, a explicat ea.

Ca orice investitor care face prima dată un proiect european, producătoarea de rochii de nuntă s-a confruntat, în primul rând, cu documentaţia stufoasă. Banii pentru contribuţia proprie în proiect au fost, de asemenea, o problemă destul de greu de rezolvat.

„Este dificil pentru că trebuie să începi cu fonduri proprii şi abia după ce ai investit primeşti o parte din bani“, a spus Mihaela Marcu. O altă problemă cu care s-a confruntat este deprecierea leului: „Eu primesc fondurile în lei, la cursul de schimb din luna iunie de anul trecut şi diferenţa se simte“, adaugă Marcu.

Urmează un alt proiect

Ea se aşteaptă ca după investiţia pe care a făcut-o să crească şi comenzile. Viitoarele mirese vor putea participa la intreg procesul de confecţionare a unei rochii. „Vechiul spaţiu era impropriu. În noul amplasament, fetele vor avea ocazia să se plimbe printre croitorese, să vadă cum lucrează, fapt care le poate inspira încredere“, îşi doreşte antreprenoarea.

Marcu vrea să se implice într-o nouă afacere cu fonduri nerambursabile. „Când o să termin acest proiect vreau să încep altul. Am deja un teren pentru un restaurant cu o sală de nunţi. Investiţia ar fi de aproximativ 90.000 de euro“, conchide aceasta.

Echipamente noi pentru firma ta

Fie că ai o firmă de mobilă sau una de produse textile, poţi obţine fonduri nerambursabile pentru mărirea capacităţii de producţiei a acesteia.

Valoarea finanţării nerambursabile poate ajunge până la 70% din costurile totale ale proiectului. Totuşi, ţineţi cont că nu puteţi lua fonduri europene dacă aţi mai luat bani de la stat pentru aceeaşi activitate.

Sprijinul poate fi obţinut în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 4, Domeniul de intervenţie 4.3 - Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor. În categoria beneficiarilor eligibili se încadrează microîntreprinderile care au înregistrat activitate fiscală cel puţin un an. Trebuie să luaţi în considerare şi amplasamentul afacerii dumneavoastră. Astfel, se califică doar microîntreprinderile din mediul urban.

Finanţarea europeană, la bani mărunţi

Antreprenoarea din Lugoj spune că după finalizarea acestui proiect vrea să aplice pentru o nouă finanţare. De această dată pentru un restaurant cu săli de nunţi.

Valoarea totală a proiectului (adică suma cheltuielilor eligibile şi neeligibile) este cuprinsă între 20.000 de euro şi 500.000 de euro, la cursul de schimb Infoeuro valabil la data depunerii cererii de finanţare.

Solicitantul trebuie să pună la bătaie minimum 30% din costul eligibil al proiectului. Atunci când vă hotărâţi să faceţi un proiect trebuie să fiţi siguri că puteţi acoperi valoarea cheltuielilor neeligibile a proiectului (inclusiv a celor conexe acestuia).

Dacă sunteţi decis să luaţi bani pentru dezvoltarea firmei dumneavoastră, trebuie să ştiţi că vă sunt decontate cheltuielile cu achiziţionarea de utilaje sau echipamente tehnologice sau de specialitate (în cazul unor firme care au ca obiect de activitate producerea de materiale textile).

Pentru ce puteţi obţine fonduri

În cazul activităţilor de prestări servicii, firma primeşte sprijin financiar pentru dotarea cu mobilier şi echipamente specifice domeniului de servicii prestate. Dacă nu vă descurcaţi cu alcătuirea dosarului de finanţare, puteţi apela la un consultant.

Dar luaţi în calcul faptul că serviciile acestuia vă sunt decontate doar în limita a 5% din valoarea eligibilă a proiectului. Este important de ştiut că o parte din cheltuielile neprevăzute sunt considerate eligibile dacă sunt detaliate prin documente justificative.

Ele sunt acoperite doar în limita a 10% din valoarea uneia sau prin cumularea mai multor cheltuieli cu achiziţionarea de echipamente.

Procesul de evaluare şi selecţie

Verificarea conformităţii administrative a cererii de finanţare.
Verificarea eligibilităţii cererii de finanţare.
Evaluarea tehnică şi financiară a proiectului.
Evaluarea strategică a proiectului.

Mai citeşte şi:

Reabilitează terenurile poluate cu bani de la UE!
Arhivarea documentelor cu bani europeni

Absorbţia fondurilor de la UE este în creştere
Cursul, piedică în calea finanţării UE
Proiecte integrate pentru satul tau
Sprijin european pentru micii fermieri
Recreeaza-te la tara cu bani europeni!
Proiecte eligibile fara sanse de finantare
Expertii în fonduri raspund cititorilor
La ce usi bati pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite