Bani de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea firmei
0Proiectul societăţilor interesate trebuie să conţină cel puţin o activitate eligibilă de cercetare sau dezvoltare industrială. UE finanţează parteneriatul între institutele de cercetare şi întreprinderi pentru retehnologizarea firmelor cu o sumă maximă de 4.000.000 de lei.
Înlocuirea tehnologiei vechi a firmelor, cu bani europeni, prin colaborarea cu institute de cercetare, se poate realiza în cadrul primului domeniu de intervenţie al axei prioritare 2 - Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare pentru Competitivitate din Programul Operaţional Sectorial, „Creşterea Competitivităţii Economice“.
Firmele care aplică pentru finanţare în cadrul primului domeniu de intervenţie - Încurajarea parteneriatului între universităţi/institute de cercetare-dezvoltare şi întreprinderi pentru intensificarea activităţilor de C-D în sprijinul întreprinderilor şi promovarea transferului tehnologic pot beneficia de o sumă maximă de 4.000.000 de lei.
Valoare sprijinului nerambursabil
Valoarea asistenţei financiare nu poate depăşi echivalentul în lei a 1.000.000 de euro. Ajutorul nerambursabil variază în funcţie de tipul întreprinderii.
Pentru activitatea de cercetare industrială, pentru o firmă mare, finanţarea asigură jumătate din totalul investiţiei, pentru o intreprindere mijlocie - 60%, iar pentru una mică - 70%. Sumele suportate de Uniunea Europeană pentru activitatea de dezvoltare industrială sunt mai mici, astfel o societate mare primeşte un ajutor nerambursabil de 25%, o firma mijlocie - 35% şi una mică - 45%. În ceea ce priveşte finanţarea pentru obţinerea şi validarea drepturilor de proprietate industrială (rezultate din cercetarea industrială), aceasta este acordată doar IMM-urilor.
O firmă mijlocie primeşte 60%, iar una mică, 70%. Societăţile mari care au ca obiect de activitate obţinerea şi validarea drepturilor de proprietare industrială (rezultate din dezvoltare experimentală) nu sunt eligibile. În schimb, firmele mijlocii şi mici primesc un ajutor financiar de 35%, respectiv 45% din totalul investiţiei. În categoria solicitanţilor intră întreprinderile mari şi IMM-urile, dar cele pentru care cercetarea-dezvoltarea nu constituie obiectul principal de activitate. Au şanse mai mari firmele cu activităţi în următoarele domenii: sănătate, agricultură (siguranţă şi securitate alimentară), energie, mediu şi materiale, produse şi procese inovative.
Ce firme pot beneficia de finanţare
Pentru a obţine finanţare, societatea nu trebuie să solicite bani pentru susţinerea activităţilor de export către terţe ţări sau către state membre ale Uniunii Europene.
Proiectul firmelor trebuie să conţină cel puţin o activitate eligibilă de cercetare industrială sau dezvoltare. În plus, proiectul nu favorizează activităţile de prelucrare şi comercializare a produselor agricole.
Cine nu se califică
Un alt aspect pe care solicitantul trebuie să-l ia în calcul este faptul că firma sa poate obţine finanţare europeană doar dacă nu a mai beneficiat de sprijin material din surse publice. Întreprinderile eligibile sunt cele care nu au obligaţii de plată scadente către instituţiile publice şi au plătit la timp impozitele şi taxele. În plus, nu se află în restructurare, lichidare sau faliment.
Partenerul de proiect va fi o organizaţie de cercetare (instituţie de drept public sau privat, cu obiect de activitate cercetarea-dezvoltarea), care va realiza şi proiectul. Întreprinderea va avea dreptul de proprietate asupra rezultatelor proiectului şi va suporta riscul unui eventual eşec. Organizaţia de cercetare parteneră va fi remunerată la preţul pieţei pentru activităţile prestate.
Societăţi comerciale eligibile
- întreprinderile mari şi IMM-urile pentru care cercetarea-dezvoltarea nu constituie obiectul principal de activitate
- au şanse mai mari firmele cu activităţi în următoarele domenii: sănătate, agricultură, energie, mediu şi materiale inovative
- pentru a obţine finanţare, societatea nu trebuie să solicite bani pentru susţinerea activităţilor de export
- firma nu poate obţine finanţare europeană dacă a mai beneficiat de sprijin material din surse publice