Băncile au dat drumul la robinetul cu credite către firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldul creditelor în lei pentru persoane juridice a crescut în ianuarie cu 2,1% faţă de luna precedentă
Soldul creditelor în lei pentru persoane juridice a crescut în ianuarie cu 2,1% faţă de luna precedentă

În urma semnalului dat de BNR, prin reducerea succesivă a dobânzii de politică monetară până la 7% pe an, băncile au dat uşor drumul robinetului cu bani către firme, arată datele Băncii Naţionale a României.

Soldul creditelor în lei pentru persoane juridice a crescut în ianuarie cu 2,1% faţă de luna precedentă, dar în scădere cu 3,3% faţă de ianuarie 2009, până la 41,75 miliarde de lei. În ceea ce priveşte creditele în valută contractate de firme, soldul acestora a crescut, exprimat în lei, cu 0,4% faţă de cel din luna precedentă, până la 58,99 miliarde de lei (14,31 miliarde de euro). calculată în euro, creşterea creditului în valută pentru firme este de aproape 3%.

Soldul creditelor contractate de populaţie a continuat să scadă în ianuarie. Astfel, soldul finanţărilor în lei contractate de gospodarii a scăzut cu 0,7% în ianuarie faţă de luna precedentă, până la 38,52 de miliarde de lei, iar cel în valută, calculat în euro, a crescut cu 0,3%, până la 60,012 miliarde de lei (14,56 miliarde de euro).

Per total, soldul creditului către populaţie şi firme a continuat să scadă în prima lună a acestui an, până la 199,28 miliarde de lei (48,34 miliarde de euro) nivel cu 0,3% (-1,9% în termeni reali) mai scăzut faţă de cel din ultima lună a anului trecut şi cu 3,5% faţă de ianuarie 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite