Băncile, cei mai vulnerabili emitenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul acţiunilor BRD s-a depreciat, de la începutul lunii septembrie, cu 24,55% Criza internaţională care a afectat cu precădere băncile de investiţii americane a aruncat

Cursul acţiunilor BRD s-a depreciat, de la începutul lunii septembrie, cu 24,55%

Criza internaţională care a afectat cu precădere băncile de investiţii americane a aruncat instituţiile de credit tranzacţionate la BVB în topul celor mai vulnerabile companii.

Deşi băncile de pe piaţa românească sunt departe de a se confrunta cu o criză de lichiditate şi raportează rezultate financiare peste aşteptări, evoluţia acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este dezastruoasă.

Numai de la începutul acestei luni, cursul titlurilor BRD s-a depreciat cu nu mai puţin de 24,55%. Iar de la începutul anului bursier, scăderile din acest sector au întrecut şi cele mai pesimiste aşteptări.

De exemplu, faţă de băncile poloneze, care au pierdut mai puţin de 30% de la începutul anului, acţiunile BRD şi TLV au ajuns la corecţii de peste 60%. "O astfel de evoluţie a fost surprinzătoare şi nu cred că poate avea cineva pretenţia că a intuit astfel de corecţii ale preţurilor care, mai ales în ultima săptămână, nu au în spate o justificare dată de analiza fundamentală", subliniază Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză piaţă de capital în cadrul BCR.

Lipsesc investiţiile de portofoliu

Acţiuni de portofoliu, BRD şi TLV au fost cele mai expuse retragerii investitorilor. Titlurile TLV s-au depreciat cu peste 9% în luna septembrie, iar banca a aprobat răscumpărarea unui pachet de 5% din capitalul social subscris pentru stabilizarea cotaţiilor. "Băncile sunt preferatele investitorilor, şi au fost foarte mult depreciate în momentul în care aceştia au decis, pe fond emoţional, să iasă din piaţă", explică Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.

Astfel, acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC), cea mai mică dintre băncile tranzacţionate la BVB şi, deci, aflată mai puţin în atenţia investitorilor, au fost afectate în intervalul menţionat de o scădere de sub 2%.

Una dintre cauzele deprecierilor agresive traversate de piaţa românească rămâne oferta limitată. "Motivaţia corecţiilor exagerate ale bursei noastre comparativ cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est stă în faptul ca avem o piaţă extrem de limitată, cu o valoarea a capitalizării free-float-ului (a acţiunilor liber transferabile) mai mică de 3,5 miliarde euro, ceea ce este foarte puţin", este de părere analistul BCR. În plus, lipsa de activitate a străinilor nu a fost compensată pe cererea de acţiuni din partea investitorilor autohtoni.

HSBC, cea mai mare capitalizare

Evoluţia bursieră a băncilor din România este cu atât mai surprinzătoare în contextul în care profiturile raportate nu justifică diminuarea capitalizării.

A doua bancă din România a anunţat un profit net la jumătatea anului de 515 milioane de lei, în creştere cu 23% faţă de acelaşi interval din 2007. Tot în primul semestru, Banca Transilvania a obţinut în primele luni un profit net de 111,43 milioane lei (30,36 milioane euro), în creştere cu 40% faţă de perioada similară din 2007. "HSBC are, în momentul de faţă, cea mai mare capitalizare din lume, deşi dinamica profitului băncii europene este incomparabilă cu rezultatele raportate de băncile româneşti", atrage atenţia Adrian Simionescu.

Deşi a raportat o scădere a profitului cu 28% în primul semestru al acestui an, acţiunile HSBC au reuşit să facă faţă crizei financiare. HSBC a detronat Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) din topul celor mai mari capitalizări la nivel mondial, cu o valoare de piaţă de aproximativ 180 miliarde dolari.

Peste 13% din capitalizare

BRD, Banca Transilvania şi Banca Comercială Carpatica deţineau, la jumătatea lunii septembrie, aproximativ 13% din capitalizarea bursieră. Cu 8,78 miliarde de lei, BRD înseamnă 9,7% din capitalizare, iar Banca Transilvania, cu 2,69 miliarde lei - aproximativ 3%. Scăderile acţiunilor BRD şi TLV s-au reflectat în evoluţia indicilor BET şi BET-C. Acţiunile BRD au o pondere de 19,6% din indicele BET şi de 18,8% din indicele compozit, în timp ce TLV reprezintă 19,7% din indicele BET şi 10,5% din BET-C.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite