Băncile ar trebui să ieftinească creditele în lei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervele minime obligatorii vor scădea, astfel că instituţiile financiare pot reduce dobânzile la împrumuturile în lei. Conducerea BNR a hotărât, ieri, să reducă rezervele minime pe care băncile sunt obligate să le constituie. Dacă se reduc costurile, corect ar fi să se reducă şi dobânzile.

Rezerva minimă obligatorie (RMO) a rămas de 40% pentru creditele pe care băncile le acordă în valută, în timp ce RMO pentru lei a scăzut, de la 20% la 18%. Aplicarea acestei măsuri va începe, potrivit BNR, de la data de 24 noiembrie. Ceea ce înseamnă, altfel spus, că la acordarea împrumuturilor în lei costurile băncilor se vor reduce cu 2% - deloc puţin, având în vedere dimensiunile creditării în lei la nivel naţional.

Se transferă beneficiile către consumatori?

Analiştii financiari au calculat că decizia BNR va genera intrarea în piaţă a aproximativ două miliarde de lei, numai pentru următoarea perioadă de constituire a rezervei minime obligatorii.

În ceea ce îi priveşte pe consumatori (clienţii băncilor, plătitori de dobânzi), decizia ar putea antrena reducerea ratelor dobânzilor la împrumuturi şi o încurajare a creditării în monedă naţională.

Pro

Eftinire

Costurile băncilor vor fi mai mici, astfel că şi creditele vor putea fi mai ieftine la nivelul clienţilor

Contra

Menţinere

Atunci când dobânzile interbancare au crescut, scumpirea creditării nu fusese transferată la clienţi

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite