Băncile domină topurile celor mai vândute şi cumpărate acţiuni la Bursele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Transilvania şi BRD au cumulat, în luna martie, 44,61% din rulajul Bursei de la Bucureşti Instituţiile de credit, dar şi companiile din sectoarele energetic, petrolier, auto şi

Banca Transilvania şi BRD au cumulat, în luna martie, 44,61% din rulajul Bursei de la Bucureşti

Instituţiile de credit, dar şi companiile din sectoarele energetic, petrolier, auto şi comunicaţii au ocupat, în luna martie, cele mai bune poziţii pe bursele europene.

Emitenţii din sectorul bancar s-au instalat confortabil în primele cinci poziţii ale topurilor celor mai tranzacţionate companii la bursele europene. Potrivit unei statistici a Federaţiei pieţelor europene de capital (FESE - Federation of European Securities Exchanges), în luna martie, instituţiile de credit au ocupat prima treaptă a clasamentelor la 10 din cele 28 de burse monitorizate. În acelaşi timp, şi-au consolidat poziţiile şi companiille din sectoarele energetic, petrolier, auto, dar şi societăţile din comunicaţii.

Profitabilitatea peste medie atrage investitorii

Poziţionarea băncilor pe pieţele europene de capital este normală, atât timp cât acestea reprezintă unul dintre principalele motoare de creştere economică, spun analiştii din piaţa de capital. Alin Brendea, director de tranzacţionare la Prime Transaction, a declarat, pentru Adevărul: "În plus, sectorul bancar este un domeniu cu o profitabilitate peste medie. Specificitatea sectorului şi implicaţiile acestuia în creşterea economică sunt principalele atuuri care asigură o bună poziţionare pe orice piaţă de capital". La rândul său, Cristian Tudorescu, director research în cadrul SSIF Vanguard, subliniază că piaţa europeană a serviciilor financiare este în general una dominată de sectorul bancar. "Grupurile bancare sunt prezente în topurile capitalizărilor şi lichidităţii pe mai toate bursele, pentru că expunerea pe acestea înseamnă expunerea pe acele economii", ne-a declarat Tudorescu.

Spre exemplu, la Bursa din Ungaria, free-float-ul sectorului bancar asigură aproximativ 38% din indicele BUX, iar clasamentul pe luna martie a fost dominat de OTP, cu 45,94% din rulajul bursier. La Bursa cipriotă, băncile deţin aproape 70% din capitalizare. Numai luna trecută, Marfin Popular Bank Public Co Ltd a obţinut 33,19% din valoarea totală a tranzacţiilor. Peste 25% din rulaj a asigurat, în perioada menţionată, tranzacţiile cu titlurile Kaupthing Bank, listată la Bursa din Islanda. La Bursa din Atena, Banca Naţională a Greciei (ETE) a cumulat, în luna martie a anului în curs, peste 12,5% din întregul rulaj. În condiţiile în care sistemul bancar din Grecia este reprezentat aici cu 16 emitenţi, băncile au ocupat patru dintre cele cinci locuri de top.

În aceeaşi perioadă, s-au detaşat şi Ukio Bankas AB la Bursa din Lituania, cu peste 25%, ABN Amro Holding la Bursa din Amsterdam, cu 17,52%, grupul financiar belgian KBC la Euronext Brussels, cu 13,27%, sau HSBC HILDGS la Bursa din Londra (5,19%). Sectorul bancar este unul foarte vizibil, ca pondere a tranzacţiilor, şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Potrivit monitorizării Federaţiei pieţelor europene de capital, Banca Transilvania (TLV) a deţinut, în luna martie, peste 22% din întregul rulaj bursier, urmată, la mică distanţă, de BRD Groupe Societe Generale (BRD), cu 22,14%. "Acţiunile bancare sunt omniprezente în portofoliile investitorilor, acestea oferindu-le acces la a beneficia de creşterea economiei", spune reprezentantul Vanguard. Cei trei emitenţi care formează sectorul bancar la Bursa din Bucureşti (BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania şi Banca Comercială Carpatica Sibiu) deţin 25,34% din capitalizarea bursieră.

Sectorul bancar, unul dintre cele mai importante de la BVB

Astfel se face că numai asimilarea SIF-urilor şi băncilor într-un singur sector, cel financiar, ar apropia Bursa de la Bucureşti de cele europene ca pondere în capitalizare. Directorul de tranzacţionare al Prime Transaction, Alin Brendea, subliniază: "Sectorul bancar este, şi la noi, unul dintre sectoarele importante listate la Bursă. Iar dacă îl extindem către sectorul financiar (cumulându-l cu Societăţile de Investiţii Financiare), ne aliniem la bursele din Europa". În acelaşi timp, acţiunile băncilor româneşti listate la BVB sunt tranzacţionate la valori ale raportului preţ/câştig supraevaluate, cu mult peste nivelul celor din zone apropiate. Acest lucru nu influenţează, încă, foarte mult, deciziile de investiţie. "Deşi acum plătesc, poate, mai mult pentru acţiunile emitenţilor bancari, investitorii pe termen lung le agreează datorită perspectivelor foarte bune ale acestui sector", explică Brendea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite