Băncile renunţă treptat la taxarea rambursării anticipate a creditului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 2010, toate instituţiile vor fi obligate să elimine penalizarea aplicată restituirilor în avans Două bănci au exclus deja comisionul de rambursare anticipată, iar unele

Până în 2010, toate instituţiile vor fi obligate să elimine penalizarea aplicată restituirilor în avans

Două bănci au exclus deja comisionul de rambursare anticipată, iar unele instituţii de credit elimină penalizarea după câţiva ani de la acordarea împrumutului.

Cu doi ani înainte de termenul-limită impus de UE pentru eliminarea taxării rambursării în avans a creditelor, băncile au început să devină mai blânde în ceea ce priveşte penalizarea clienţilor. Unele bănci au decis să diminueze comisionul odată cu scurgerea anilor de creditare, urmând ca, după 5-10 ani, acesta să fie eliminat. Mai mult, alte bănci aplică un comision "zero" de rambursare anticipată încă de la începutul perioadei de creditare.

ING Bank şi Banca Transilvania (BT) sunt primele bănci care au hotărât să ofere clienţilor posibilitatea de plată în avans a creditelor fără să perceapă comision. Astfel, la ING Bank, creditul ipotecar sau cel de nevoi personale cu ipotecă poate fi rambursat în avans băncii chiar după primul an, iar comisionul este de 0%. De asemenea, Banca Transilvania oferă o astfel de facilitate celor care contractează un împrumut de nevoi personale fără garanţii. În acest caz, comisionul este de 3% din suma rambursată în avans în primul an, iar după această perioadă, taxa este eliminată. Pentru creditele garantate, banca nu percepe un astfel de comision încă din momentul contractării împrumutului.

Posibilitatea de a scăpa de comisionul deloc de neglijat este oferită şi de Raiffeisen Bank. Pentru creditul Casa Ta, banca oferă facilitatea de plată anticipată cu un comision zero la "aniversarea" împrumutului. În rest, acest comision este de 3%.

Taxa scade odată cu datoria

O altă schemă de penalizare practicată de bănci pentru sumele înapoiate anticipat de clienţi este aceea a comisioanelor descrescătoare. "Pe măsură ce timpul trece, şi suma care trebuie rambursată băncii este mai mică. Astfel, o sumă mai mică plătită în avans este mai puţin distorsionantă decât una de dimensiuni mai mari şi este, în consecinţă, taxată mai blând ", a explicat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor(ARB).

De exemplu, Bank of Cyprus taxează clientul doar pentru rambursarea în avans efectuată în primii cinci ani ai unui împrumut garantat. După această perioadă, clientul poate plăti băncii întreaga datorie fără a mai plăti comision. De asemenea, Credit Europe Bank, OTP Bank, Millennium Bank şi CEC Bank percep comisioane descrescătoare pe perioada creditării. După primii zece ani, băncile menţionate permit rambursarea în avans fără comision a creditelor cu garanţii.

Directiva UE, aşteptată pe piaţa românească

Orice client nemulţumit de relaţia cu banca de la care s-a împrumutat sau care i-a crescut dobânda la creditul pe care îl are în desfăşurare poate opta pentru rambursarea în avans a sumei datorate.

Băncile care impun comision pentru rambursarea în avans susţin că o astfel de practică urmăreşte să descurajeze clientul să plece la o altă bancă. În prezent, taxa percepută pentru plata în avans a datoriei variază în intervalul de 0-5% de la bancă la bancă.

Potrivit unei directive europene adoptate la finalul lunii ianuarie, românii care se hotărăsc să plătească în avans datoria pe care o au faţă de o instituţie de credit nu vor mai putea fi penalizaţi.

Decizia luată la nivel comunitar va fi implementată în sistemul bancar românesc începând cu anul 2010.

Încă nu este ştiut faptul dacă această măsură va fi aplicată tuturor contractelor de credit sau doar celor care se vor semna de la implementarea acesteia. "Băncile se vor adapta treptat cerinţelor impuse de directiva europeană. Rămâne de văzut dacă prevederile acesteia vor impune comision zero pentru toate contractele sau doar pentru cele semnate începând cu 2010", a spus Gheţea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite