Băncile străine ţintesc clienţii cu mulţi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul public este un alt domeniu pe care îşi vor concentra atenţia marile instituţii financiare O serie de 26 de instituţii financiare internaţionale au anunţat Banca Naţională că

Sectorul public este un alt domeniu pe care îşi vor concentra atenţia marile instituţii financiare

O serie de 26 de instituţii financiare internaţionale au anunţat Banca Naţională că vor să intre pe piaţa românească. Dar numai câteva dintre ele şi-au anunţat şi intenţiile legate de activităţile pe care vor să le desfăşoare în ţara noastră. Iar planurile acestor instituţii arată o posibilă creştere a concurenţei numai pe sectorul marilor finanţări.

Banca Naţională a publicat, săptămâna trecută, o listă cu 26 de bănci străine ce ar putea desfăşura operaţiuni directe pe piaţa bancară românească. Iar aproape toate instituţiile financiar-bancare, dintre care o parte au subsidiare în ţara noastră, desfăşoară şi activităţi de tranzacţionare în cont propriu sau pe contul clienţilor cu instrumente ale pieţei monetare, precum cecurile, cambiile, biletele la ordin, certificatele de depozit, cu valută, produse financiare derivate (contracte futures şi options financiare), instrumente ce au la bază cursul de schimb şi rata dobânzii, valori mobiliare şi alte instrumente financiare transferabile.

Intermediari în administrarea portofoliilor de acţiuni

Totodată, băncile oferă şi servicii de consultanţă financiară sau administrare de portofoliu. Excepţie fac numai VISA-Services Kreditkarten AG, IDT Financial Services Limited şi Goldman Sachs International Bank.

Totuşi, bancherii au afirmat în nenumărate rânduri că nu se tem de concurenţa ce ar putea veni din partea acestor 26 de instituţii financiare. Iar acest fapt poate fi observat şi din anunţurile pe care le-au făcut oficialii unora dintre băncile străine ce au notificat BNR. Danske Bank (Danemarca) şi Credit Suisse Luxemburg sunt două instuţii financiare străine ce analizează economia românească şi, în special, piaţa de capital. Astfel, oficialii Danske Bank subliniau faptul că, la nivelul anului trecut, divizia destinată investiţiilor pe bursă a obţinut un randament satisfăcător, întărindu-şi poziţia pe pieţele de capital din Europa de Est.

Totodată, oficialii Credit Suisse subliniază faptul că pieţele de capital din statele ce au aderat la Uniunea Europeană în 2007 pot creşte diversificarea portofoliului investitorilor din statele dezvoltate. Astfel, aceştia recomandă, în principal, fondurile datorită lichidităţii sporite. Totuşi, oficialii Credit Suisse atrag atenţia asupra riscurilor din economiile nou intrate în UE.

Instituţia Lombard Odier Darier Hentsch Private Bank Limited ar putea fi un nou concurent pe piaţa serviciilor de private banking. În cadrul unei prezentări de la începutul lunii februarie, oficialii acestei instituţii au explicat potenţialul de creştere a ţărilor din Europa de Est, identificând posibile soluţii de investiţii. Mai mult, Lombard Odier Darier Hentsch a deschis, în acest an, o filială în Bulgaria, cu scopul administrării averilor marilor întreprinzători. Nu în ultimul rând, un alt sector pe care vor activa o parte dintre băncile străine ţine de finanţarea sectorului public. Spre exemplu, Dexia Kommunalkredit Bank, prezentă deja printr-o filială în Bucureşti, se orientează mai ales spre finanţarea infrastructurii. Iar un alt competitor pe acest segment ar putea fi DePfa Bank, a cărei strategie implică servicii financiare pentru sectorul public.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite