Băncile româneşti au cea mai agresivă dezvoltare din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea de creditare a populaţiei şi a companiilor este alimentată cu resurse financiare din afara ţării Potenţialul de bancarizare a ţării noastre este pe locul doi în Europa

Activitatea de creditare a populaţiei şi a companiilor este alimentată cu resurse financiare din afara ţării

Potenţialul de bancarizare a ţării noastre este pe locul doi în Europa Centrală şi de Est, după Polonia. Asta pentru că anul trecut, mai puţin de jumătate din populaţia ţării noastre colabora cu o bancă comercială. Pentru comparaţie, în statele din zona euro, numai 2% din persoanele fizice nu au niciun produs bancar.

Activele totale ale sistemului bancar românesc ar putea ajunge până la 300 miliarde de lei la sfârşitul anului 2009. Iar creditele acordate populaţiei vor continua să reprezinte principalul motor de dezvoltare a activităţii bancare.

Un studiu realizat de Unicredit arată faptul că, pentru perioada 2006- 2009, ritmul mediu anual de creştere a soldului împrumuturilor bancare acordate populaţiei ar putea fi de 34%. Spre deosebire, volumul creditelor acordate companiilor s-ar putea majora, în aceeaşi perioadă, cu o rată anuală de 22%.

Economiile străinilor susţin creditele din ţara noastră

Totodată, şi pe partea de depozite, segmentul persoanelor fizice va fi cel mai dinamic. Analiştii UniCredit consideră că, în perioada 2006-2009, ritmul mediu anual de creştere a depozitelor populaţie ar putea fi de circa 28%, cu circa 13 puncte procentuale peste rata medie de creştere a soldului depozitelor companilor.

Totuşi, Rozalia Pal, senior economist în cadrul UniCredit Ţiriac Bank, atrage atenţia asupra decalajului dintre depozitele totale ale sistemului bancar şi volumul total de credite. Astfel, pentru a susţine activitatea de finanţare atât a companiilor, cât şi a populaţiei, băncile au apelat la resurse exterme, pasivele externe ajungând, la finele anului trecut, la echivalentul a circa 40 miliarde de lei.

Iar cea mai mare parte a acestora sunt datorii pe termen scurt, mult mai scumpe decât cele pe termen mediu şi lung.

Piaţa creditelor ipotecare, sub potenţial

Ţinând cont de ritmurile de dezvoltare a sistemului bancar autohton, atât pe partea de depozite, cât şi pe cea de pasive, piaţa românească ar putea înregistra cel mai alert ritm de dezvoltare din Uniunea Europeană. Dacă adăugam şi faptul că potenţialul de bancarizare din România se situează pe locul doi în Europa Centrală şi de Est, după Polonia, rezultă concurenţa în creştere din sistemul bancar autohton. Asta mai ales pe segmentul finanţărilor pe termen lung care, în momentul de faţă, este sub potenţial.

Fabio Mucci, economist în cadrul grupului UniCredit, arată faptul că, deşi anul trecut, creditele ipotecare au reprezentat mai puţin de 5% din produsul intern brut, potenţialul pieţei este între 10% şi 15% din PIB. Nivelul potenţial este calculat în funcţie de penetrarea creditului ipotecar în PIB pe locuitor, la paritatea puterii de cumpărare, folosind ţările din zona euro ca puncte de referinţă.Totuşi, nivelul potenţial al pieţei creditelor ipotecare nu va fi atins imediat, ci pe termen lung.

Ritmul de creştere a profiturilor se va tempera

Băncile româneşti şi-ar putea majora profiturile nete cu 12,5% în acest an până la 3,025 miliarde de lei (911 milioane de euro), pe fondul avansului activelor cu 24%. Astfel, anul trecut, instituţiile de credit din ţara noastră au obţinut un profit cumulat de 2,689 miliarde de lei (763 milioane de euro), în timp ce activele totale ale băncilor erau la finalul anului de 175,46 miliarde de lei.

Totodată, analiştii UniCredit susţin că profitabilitatea sistemului bancar românesc nu va fi influenţată de intrarea unor noi jucători din Uniunea Europeană. Asta pentru că, deja, 89% din activele totale ale băncilor din România sunt deţinute de acţionari străini, explică Rozalia Pal.

Pentru 2008, analiştii UniCredit se aşteaptă ca profitul net cumulat al băncilor de pe piaţa românească să ajungă la 3,37 miliarde lei (1,01 miliarde euro), în creştere cu 11,4% faţă de 2007, iar activele bancare ar putea ajunge la finalul anului viitor la 256,733 miliarde lei, cu 18% mai mari decât valoarea activelor în decembrie 2007, estimată la 217,57 miliarde lei.

Profiturile bancare, estimate să avanseze cu o medie anuală de 11,4% în perioada 2006-2009, vor fi susţinute de un randament al capitalurilor proprii (ROE) ridicat, estimat la o medie anuală de 13,3% între 2006 şi 2009. Pentru 2007, indicatorul ROE este estimat de analiştii UniCredit la 13-14% pentru băncile româneşti în ansamblu, în uşoară scădere faţă de anul trecut, când a fost de 14,4%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite