Băncile renunţă la creditele în franci elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să elimine riscul de nerambursare, instituţiile bancare au oprit acordarea de împrumuturi în monedă exotică. Adio credite în franci! Băncile au ajuns la vorba oficialilor BNR care au subliniat în repetate rânduri riscurile implicate de astfel de finanţări.

Oficialii BNR spun că sistemul bancar nu se confruntă cu o criză de lichiditate. Reprezentanţii băncilor din România susţin că sunt la adăpost de furtuna din sistemul bancar internaţional.

În acelaşi timp, dobânzile la care băncile se împrumută între ele au sărit ieri de 28% pe an la lei, ceea ce, de obicei, este un indiciu al lipsei de lichidităţi. În plus, tot mai mulţi români care vor să se împrumute semnalează faptul că unele produse de creditare au dispărut, în numai câteva zile, din oferte sau că băncile nu mai sunt atât de darnice, ceea ce pare a infirma declaraţiile liniştitoare ale băncii centrale. 

Patru bănci au scos francii din oferte

În urmă cu trei ani, creditele în franci elveţieni îşi făceau triumfal intrarea pe piaţa românească, odată cu lansarea pe piaţa de retail a OTP Bank. Nu mai puţin de zece bănci au introdus până în 2008 produse de finanţare în moneda exotică în portofolii.

În decurs de numai o săptămână, însă, patru dintre ele au renunţat la împrumutrile în această valută, potrivit datelor de pe site-uri. Volksbank a dat tonul acestei tendinţe când, în urmă cu câteva luni, a eliminat finanţările negarantate în valută. Mai mult, la începutul acestei săptămâni, instituţia a renunţat şi la împrumuturile pentru locuinţe în franci elveţieni.

La această politică s-au raliat şi Credit Europe Bank, Banca Românească şi Piraeus Bank. “Decizia de eliminare a creditelor în franci elveţieni este una foarte bună pentru clienţi”, consideră Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

La rândul său, Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, spune că “asistăm la o reglementare mai consolidată a sistemului şi la implementarea unor măsuri absolut necesare de protecţie a populaţiei”.

“Totul este oarecum în regulă, însă băncile acordă mult mai greu credite companiilor, dar mai ales populaţiei din cauza noului regulament BNR şi a incertitudinii de pe piaţă”, explică Dragoş Cabat, preşedintele CFA. Procesul tehnic de implementare a noilor norme de creditare a populaţiei ar putea dura între trei şi şase luni, a atras atenţia analistul.

Blocaj tehnic din cauza noilor norme

Pe piaţa creditelor există în prezent un blocaj de ordin tehnic, determinat şi de “un anumit grad de nehotârâre a clienţilor”, în aşteptarea noilor norme de creditare ale BNR, dar băncile sunt dispuse în general să dea împrumuturi, a spus preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea.

“Pe de altă parte, normele de creditare ale populaţiei sunt în curs de avizare la BNR şi nu există din partea băncilor o grabă în aplica modificările”, a declarat Gheţea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite