Băncile au pus ochii pe valuta românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile promit bonificaţii de peste 6% pentru economiile în moneda europeană. În paralel cu avalanşa de majorări de dobânzi la depozitele în lei, şi economiile în valută au devenit atractive.

 2008 este, fără îndoială, anul în care bancherii şi-au întors faţa spre atragerea de resurse. Astfel, dobânzile oferite pentru depozitele în monedă europeană au crescut chiar şi cu 2-3 puncte procentuale în ultima perioadă, atingând cote de peste 6% pe an.

Turbulenţele de pe pieţele financiare externe au dus la scumpirea excesivă a finanţărilor pe care le pot accesa băncile din România. În acest context, instituţiile de credit autohtone încearcă să atragă valută şi de la români. “Finanţarea externă a devenit extrem de scumpă, iar băncile încearcă să se orienteze şi spre piaţa internă pentru atragerea de resurse”, a explicat Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Acesta a adăugat că o dobândă de 6% pe an este una foarte ridicată şi că atunci “când lucrurile evoluau normal”, nivelul acestora se situa la 2-3% pe an.

Majorările de dobânzi vor continua

Cea mai mare dobândă din piaţă la depozitele în euro este oferită de Volksbank, printr-o promoţie lansată la începutul acestei luni. Astfel, banca bonifică cu 6,15% pe an depozitul Platinum Extra constituit pe 6 luni şi cu 6,30% pe an pe cel pe o perioadă de 12 luni.

Banca Transilvania, Banca Românească şi GarantiBank oferă dobânzi de peste 5,75% la depozitele la termen în lei constituite pe o perioadă de 12 luni. Pentru economiile pe şase luni, BT acordă dobânzi de 5,55% pe an, iar celelalte două bănci, de 5,50% pe an.

Dacă un român decide să economisească 500 de euro într-un depozit la termen pe o perioadă de 12 luni, la o dobândă de 5,50% pe an, la final va primi 527,5 euro. În plus, în funcţie de evoluţia cursului de schimb leu/euro, acesta ar putea sau nu să câştige. Pentru perioada următoare, analiştii se aşteaptă la o continuare a majorărilor de dobânzi la depozitele în valută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite