Băncile vor fi mai prudente pe sectorul finanţării populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restanţele populaţiei au însumat, la finele lunii iulie, peste 476 milioane de lei. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, totalul restanţelor s-a majorat de 2,2 ori. Nicolae

Restanţele populaţiei au însumat, la finele lunii iulie, peste 476 milioane de lei. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, totalul restanţelor s-a majorat de 2,2 ori. Nicolae Dănilă, preşedintele Băncii Comerciale Române (BCR), consideră că a venit momentul în care băncile trebuie să analizeze dacă mai merg atât de accentuat pe această zonă.

Astfel, este posibil ca finanţările acordate populaţiei să încetinească ritmul de creştere. Asta şi în contextul în care ratele dobânzilor la creditele în lei ar putea înregistra o uşoară creştere, pe fondul majorării costurile de finanţare ca urmare a deciziei BNR de a întări controlul lichidităţii pe pieţele financiare, a explicat Dănilă în cadrul unui seminar organizat de BCR.

Totuşi, decizia băncii centrale ar putea avea efecte şi pe partea depozitelor. Datele publicate de Banca Naţională arată faptul că, la sfârşitul lunii iulie, dobânda medie a unui depozit nou era de 6,63%, în scădere cu aproximativ 0,4 puncte procentuale faţă de începutul anului. Însă în condiţiile diminuării lichidităţii din piaţa monetară, instituţiile de credit ar putea fi încurajate să atragă noi resurse, majorând ratele aferente depozitelor.

Asta pentru că, după ce în luna ianuarie, dobânzile pentru plasamentele pe o zi, de pe piaţa monetară, nu depăşeau 5%, ratele au urcat la peste 7% după ultimele decizii ale BNR. Eventuala încetinire a ritmului de creştere pe segmentul creditelor de consum nu va însemna totuşi o reducere a activităţii bancare pe segmentul persoanelor fizice.

Estimările BCR indică faptul că totalul creditelor de retail ar putea ajunge să reprezinte, în 2008, 19,1% din produsul intern brut. Asta după ce, anul trecut, nivelul era de numai 11,5% din PIB. Nicolae Dănilă anticipează o concentrare pe finanţarea pieţei imobiliare, care are un potenţial semnificativ de majorare în următorii cinci-şase ani. (Costi Dobrea)

Băncile trebuie să analizeze dacă vor continua să meargă mai accentuat pe segmentul creditelor de consum
Nicolae Dănilă,
preşedinte BCR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite