Băncile au planuri ambiţioase de extindere a reţelei teritoriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta din piaţa bancară pentru atragerea a cât mai multor clienţi se dă "în stradă"

Aproape toate instituţiile de credit şi-au anunţat intenţiile de a creşte rapid, în acest an, numărul de sucursale. Numai în cazul primelor trei bănci, ca mărime, din ţara noastră, reţeaua teritorială va spori cu peste 200 de agenţii. Totuşi, cele mai multe noi locaţii vor fi deschise, în continuare, în marile oraşe.

Până săptămâna trecută, Banca Comercială Română, BRD - Groupe SG şi Raiffeisen Bank aveau cumulat aproape 1.400 de unităţi bancare. Iar intenţiile de extindere ale acestor instituţii arată că, la finalul lui 2007, totalul va ajunge la peste 1.600 de unităţi bancare. Asta în condiţiile în care gradul de bancarizare al României este printre cele mai scăzute din Europa.

Extinderea reţelei, versus internet banking

Bancherii spun că extinderea reţelei de sucursale are scopul atragerii unui număr cât mai mare de clienţi, mai ales pe sectorul persoanelor fizice. Cu atât mai mult cu cât această metodă de câştigare a unor noi clienţi este printre cele mai sigure. Un studiu realizat de Banca Naţională a Poloniei arată faptul că dezvoltarea unor canale alternative de distribuţie, în special prin internet, este limitată de barierele de securitate. Spre exemplu, recent, a doua bancă din ţara noastră s-a confruntat cu o serie de atacuri asupra serviciului de internet banking.

Totuşi, polonezii, care au un nivel al activelor pe locuitor de două ori mai mari decât cele din România, subliniază faptul că succesul unei bănci este asigurat de calitatea serviciilor. "Instituţiile de credit au şanse reduse să câştige avantaje faţă de competitori prin introducerea unor inovaţii, pentru că rivalii vor copia produsele imediat", arată un studiu al Băncii Naţionale a Poloniei. Adică o situaţie similară cu cea regăsită în ţara nostră. Asta pentru că produsele bancare nu sunt brevetate de către autorităţi, situaţie care conduce la oferte de produse bancare aproape similare.

Milioane de euro, investite în noi sucursale

BCR a anunţat că îşi propune ca, în cursul acestui an, să deschidă peste 130 de noi locaţii, care se vor adăuga celor 473 de sucursale şi agenţii deja existente (101 au fost inaugurate în 2006). Aceste noi unităţi, destinate în special populaţiei, acoperă zone cu potenţial deosebit de dezvoltare a afacerilor atât din marile oraşele mari, cât şi din localităţi mai mici. Bucureştiului îi revine "partea leului" şi la acest capitol, reţeaua BCR din Capitală ajungând la 82 de unităţi.

BRD - Groupe SG a anunţat că va investi în acest an peste 35 de milioane de euro pentru noi unităţi, bancomate, sistem informatic şi carduri. În 2006, banca a investit 60 de milioane de euro, mai ales în extinderea reţelei. Astfel, BRD a deschis, în 2006, 274 de noi unităţi. Raiffeisen Bank va dubla, în acest an, comparativ cu 2006, numărul unităţilor noi. Banca, ajunsă la începutul acestei săptamâni la unitatea cu numărul 300, a anunţat că deschide peste 100 de unităţi noi în cursul anului curent, după ce, în ultimele 12 luni, a investit în 51 de unităţi noi. Raiffeisen a încheiat anul 2006 cu 265 de unităţi, cele nou inaugurate fiind dedicate cu precădere persoanelor fizice şi IMM-urilor. Spre deosebire de alte bănci, Raiffeisen preferă să închirieze spaţiile noilor agenţii.

Băncile din valul doi ameninţă liderii actuali

Bancpost vrea să ajungă la o reţea de 275 de unităţi la sfârşitul anului, număr în creştere cu 37% faţă de finele lui 2006. Bancpost, ca şi Raiffeisen, urmează să închidă o serie de unităţi, în vederea relocării în zone cu un vad mai bun.

Alpha Bank îşi propune să gestioneze o reţea de 150 de unităţi la nivelul întregii ţări, din care un număr de 45 numai în Bucureşti. Volksbank a deschis anul trecut 50 de unităţi noi şi şi-a propus să ajungă, la finele anului în curs, la 130 de sucursale proprii. "De asemenea, ne mai propunem ca, până la finele acestui an, să creştem cu 50 numărul partenerilor în franciză", ne-a informat Alina Ferşeta, senior Manager &PR Officer Volksbank România.

UniCredit Ţiriac Bank, unitate care are în prezent 130 de sucursale, după unificarea celor trei bănci (inclusiv a HVB) şi-a propus să mai deschidă în acest an între 5 şi 10 noi sucursale, cu toate că prioritară este, în acest moment, integrarea celor instituţii. Şi Piraeus Bank a accelerat, în decembrie 2006, procesul de dezvoltare organică, extinzâdu-şi astfel portofoliul la 46 de sucursale. Până în decembrie 2007, Piraeus Bank şi-a propus extinderea reţelei până la 85 - 90 de sucursale, precum şi să fie prezentă în fiecare reşedinţă de judeţ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite