Băncile, ţinta piraţilor de pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile, ţinta piraţilor de pe internet
Băncile, ţinta piraţilor de pe internet

Hackerii profită de campania derulată în această perioadă de bănci pentru actualizarea datelor despre clienţi şi trimit mesaje false în care solicită informaţii private. Odată cu utilizarea pe scară largă a internetului şi, mai ales, a serviciilor bancare online, hackerii au o plajă mult mai largă de potenţiali „clienţi“. Şi dau atac după atac.

Am ajuns să primim aproape în fiecare săptămână e-mail-uri în numele băncilor, fie că suntem sau nu clienţii lor, în care ni se solicită, sub diverse pretexte, datele personale. Cine se ascunde în spatele mesajelor (false)? Infractorii informaticii, care profită de naivitatea românilor şi le golesc conturile bancare imediat după că aceştia le furnizează informaţii private. Metoda, numită phishing, a luat amploare în ultimul an, iar numărul unor astfel de atacuri informatice din România a ajuns să prindă din urmă Occidentul.

În prima jumătate a acestui an, în România, au avut loc 1.960 de tentative de tip phishing, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008, potrivit producătorului de soluţii de securitate informatică BitDefender. „Pentru infractorii cibernetici, situaţia economică, dar şi panica şi stresul oamenilor cauzate de condiţiile actuale, sunt oportunităţi ideale de a obţine acces la informaţii confidenţiale“, a spus Vlad Vâlceanu, şeful laboratorului Antispam BitDefender.

Actualizarea datelor, numai în unităţi

Dacă în urmă cu un an, când numărul atacurilor de tip phishing asupra băncilor era sub 50, hackerii cereau informaţii privind cardurile pentru a le clona ulterior, ei şi-au mutat acum armele spre serviciile online. Astfel, numărul de atacuri ar putea creşte de 10 ori în acest an, estimează BitDefender. De regulă, autorul unui atac de tip phishing trimite un număr semnificativ de mesaje nesolicitate în încercarea de-a păcăli destinatarul  să dezvăluie informaţii private. Aparent, mesajul este trimis din partea băncii şi se solicită accesarea unui link pentru a deschide o pagină web ataşată, ce copiază fidel detaliile de identificare ale instituţiei financiare.

Cele mai des invocate argumente ale mesajelor sunt blocarea unui cont sau depăşirea perioadei de valabilitate a acestuia (40%), actualizări ale metodelor de siguranţă (30%), câştigarea unor sume de bani (15%) sau creşterea taxei de administrare a sumelor retrase (10%), potrivit BitDefender. Cea mai nouă găselniţă a hackerilor este legată de campania derulată în această perioadă de bănci pentru actualizarea datelor personale ale clienţilor, procedură ce are însă loc numai în unităţile băncilor. Profitând de această campanie, infractorii informatici trimit mesaje în care solicită completarea unui formular cu informaţii private. Mai mult, ei atrag atenţia asupra mesajelor false care au fost trimise în numele băncii, pentru a induce ideea de autenticitate a e-mail-ului.

Raiffeisen Bank, bombardată

În 86% din atacurile asupra băncilor, efectuate în prima jumătate a anului, a fost utilizată imaginea Raiffeisen Bank. Clasamentul este completat de Bancpost (7%), Banca Transilvania (4%) şi BRD (2%). Raiffeisen Bank a fost preferata hackerilor şi în 2008, cu 60% din totalul tentativelor.

Numărul consistent de mesaje false trimise în numele Raiffesen Bank a determinat banca să achiziţioneze recent 190.000 de cititoare de smartcard-uri, în vederea îmbunătăţirii securităţii clienţilor care utilizează servicii bancare online.

ATENŢIE! Nu cădeţi pradă infractorilor informatici!

Nu răspundeţi solicitărilor trimise prin astfel de mesaje! Instituţiile financiare emit mesaje personalizate şi nu sunt expediate în masă, acestea fiind trimise prin poştă sau curierat, nu prin e-mail.

Nu furnizaţi date confidenţiale prin intermediul unor pagini anexate, chiar dacă, aparent, par a proveni de la banca la care sunteţi client! Accesati întotdeauna serviciul de internet banking prin tastarea în browser a adresei URL!

În momentul primirii unui astfel de mesaj, contactaţi banca şi informaţi-o despre tentativele de phishing, solicitând detalii despre măsurile de protecţie adecvate!

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite