Băncile nu vor opri creditele ipotecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea costurilor de finanţare nu va descuraja în totalitate împrumuturile. Analiştii spun că există încă cerere pentru împrumuturi ipotecare şi că băncile nu vor refuza să acorde credite celor care îndeplinesc condiţiile cerute.

Criza financiară a scumpit sursele de finanţare, cauzând o scădere accentuată a creditării. În ceea ce priveşte amplitudinea efectelor crizei în perioada următoare, părerile analiştilor sunt împărţite.

Astfel, Federico Ghizzoni, responsabilul Unicredit pentru Europa Centrală şi de Est, susţine că băncile din România ar putea opri, pentru o anumită perioadă, creditarea în sectorul imobiliar.

„Principala mea grijă este că activitatea de creditare ar putea să se oprească o vreme. Am observat că în unele state nu există alternativă, de exemplu în România. Aşa că acordarea de împrumuturi ipotecare ar putea să fie sistată o perioadă“, a afirmat Ghizzoni, citat de Reuters.

Analiştii autohtoni spun însă că un astfel de scenariu este prea puţin probabil.

Finanţările, mai puţine şi mai scumpe

„Băncile vor da în continuare credite, chiar dacă mai puţine şi mai scumpe“, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank. La rândul său, Lucian Anghel, analist-şef la BCR, susţine că vom avea de-a face doar cu o încetinire a ritmului de creditare. „Nu cred că se poate vorbi despre o sistare. Nu cred că cineva care îndeplineşte condiţiile de creditare se va lovi de un refuz. Există cerere, chiar dacă nu mai sunt la fel de mulţi clienţi“, explică Anghel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite