Băncile listate, avantajate de creditele de consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nevoia de finanţare a populaţiei susţine profitabilitatea celor trei instituţii prezente pe piaţa de capital Finanţarea populaţiei a reprezentat, în prima parte a acestui an,

Nevoia de finanţare a populaţiei susţine profitabilitatea celor trei instituţii prezente pe piaţa de capital

Finanţarea populaţiei a reprezentat, în prima parte a acestui an, principalul motor de creştere a activităţii bancare. Iar în cazul celor trei instituţii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ritmul de creştere obţinut în primele şase luni a fost peste cel înregistrat la nivelul întregului sistem bancar. Analiştii spun că, dacă băncile vor continua să se axeze pe acest segment de piaţă, profiturile obţinute îşi vor menţine ritmul de creştere.

Soldul creditelor acordate populaţiei, atât pentru consum, cât şi pentru locuinţe, s-a majorat în primele şase luni cu un ritm anual de aproximativ 50%. Astfel, datele publicate de Banca Naţională arată faptul că activitatea de finanţare a persoanelor fizice aproape că nu a încetinit faţă de anul trecut.

Dezvoltarea activităţii de finanţare a populaţiei a fost benefică mai ales pentru instituţiile de credit listate la Bursa de Valori - BRD Groupe SG (BRD), Banca Transilvania (TLV) şi Banca Comercială Carpatica (BCC). Iar analiştii pieţei de capital spun că menţinerea acestei tendinţe va influenţa pozitiv şi rezultatele financiare ale băncilor comerciale.

Radu Popescu-Buzeu, şeful Departamentului de analiză în cadrul KD Capital Management, explică faptul că "instituţiile de credit ar trebui să se orienteze către dezvoltarea de produse noi, de nişă, şi să iasă pe piaţă cu noi produse mai ieftine, în special pe segmentul creditelor pentru nevoi personale".

Sistemul bancar românesc se află încă în primele stadii de dezvoltare, lucru sugerat de faptul că valoarea activelor raportate la numărul total de locuitori se situează puţin peste jumătatea mediei înregistrate în Europa Centrală şi de Est (ECE). Astfel, în timp ce în ţara noastră, activele bancare aferente fiecărei persoane erau, la jumătatea anului, de circa 2.800 euro, în ECE nivelul a depăşit 5.300 euro încă de la sfârşitul anului trecut.
Totodată, avantajul lansării unor noi produse pe segmentul creditelor de consum, care să implice costuri mai reduse, nu poate fi ignorat. Asta cu atât mai mult cu cât, în primele şase luni ale anului curent, ieftinirea creditelor de consum a fost aproape imperceptibilă.

Strategii diferite de extindere

Principalul canal de atragere a clienţilor persoane fizice rămâne reţeaua teritorială de unităţi. Iar ţinând cont de nivelul de extindere a agenţiilor în ţară, băncile au înregistrat evoluţii diferite. Astfel, faptul că BRD are a doua reţea teritorială după CEC, mai mare decât cea a Băncii Comerciale Române (506 unităţi la jumătatea anului), "nu îi obligă să mai facă investiţii foarte mari în extinderea reţelei de unităţi", susţine analistul KD Capital Management.

Pe de altă parte, reprezentanţii Băncii Comerciale Carpatica au anunţat, încă de la începutul lui 2007, că extinderea reţelei de unităţi, proces mai accentuat în a doua parte a anului trecut, va afecta profitabilitatea instituţiei. Astfel, profitul BCC a fost în scădere în primul semestru. Totuşi, privit pe partea creditării, rentabilitatea reţelei BCC rămâne cea mai scăzută dintre cele trei bănci listate. Fiecare sucursală a Carpatica gestionează, în medie credite în valoare de cinci milioane de lei, în timp ce nivelul este de aproape 16,5 milioane de lei la Banca Transilvania şi de peste 29 milioane de lei în cazul BRD.

Atuurile celor trei instituţii de credit

Analiştii estimează, în continuare, rate înalte de profitabilitate pentru cele trei bănci. Această evoluţie va avea loc şi pe fondul creşterii volumului de credite pentru nevoi personale, în contextul introducerii noilor norme de finanţare, adaugă Radu Popescu-Buzeu. Până în momentul de faţă, Banca Naţională a avizat deja normele pentru BRD şi TLV.

Pe de altă parte, un atuu pentru Carpatica, dar şi pentru Transilvania rămâne posibilitatea de preluare. BCC şi TLV sunt printre puţinele instituţii cu capital autohton, în contextul unui proces de concentrare a sistemului bancar regional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite