Băncile intră în afacerile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Carpatica şi Banca Transilvania a lansat servicii bancare dedicate exclusivdoctorilor şi societăţilor specializate în sănătate. Medicii, în special cei afl aţi la început de

După Carpatica şi Banca Transilvania a lansat servicii bancare dedicate exclusivdoctorilor şi societăţilor specializate în sănătate.

Medicii, în special cei afl aţi la început de carieră, sunt o nouă ţintă pentru bănci, care dedică servicii bancare exclusive pentru această ramură.

1 miliard de euro valoarea potenţială a creditelor acordate celor 70.000 de medici estimată pentru 2010

Odată cu creşterea veniturilor, românii se vor orienta din ce mai mult către serviciile medicale de o calitate superioară. Potenţialul de creştere al cererii pe acest segment este imensă, având în vedere faptul că, în acest moment, românii cheltuie pentru sănătate circa 10% din media europeană, adică 200 euro de persoană.

Mircea Cinteză, preşedintele Colegiului Medicilor, a declarat ieri că se aşteaptă la o creştere exponenţială a cererii autohtone pentru serviciile oferite de cabinetele medicale private.

În aceste sens, spune Cinteză, România se va alinia în timp la tendinţele de pe plan internaţional, unde circa 80% din cazuri sunt rezolvate de cabinete şi numai cazurile foarte grave ajung la spital. Pe plan intern, rămâne problema veniturilor mici pe care le obţin medicii, în special cei afl aţi la început de carieră. Nişa de piaţă reprezentată de cei circa 60.000 de medici de diferite specializări, la care se adaugă şi cei aproximativ 11.000 de dentişti, atrage din ce în ce mai mult atenţia băncilor.

Banca Transilvania (BT) s-a lansat ieri pe această piaţă şi a lansat o serie de produse destinate exclusiv medicilor, atrasă de potenţialul mare al acestui segment de piaţă. "Estimăm că în următorii trei ani vom acorda împrumuturi în valoare de un miliard de euro", au declarat ieri ofi cialii băncii.

"Divizia pentru medici" a BT oferă pachete integrate de credite şi consultanţă, având 125 de angajaţi, din care jumătate sunt doctori. Până la fi nele anului, BT îşi propune să aibă deschise în oraşele universitare 10 astfel de agenţii dedicate exclusiv medicilor, din care trei vor fi localizate în Capitală. Finanţările se adresează atât medicilor rezidenţi, cât şi celor specialişti şi clinicilor medicale, criteriul existenţei unei diplome în medicină fi ind atuul pe care mizează BT.

Astfel, pentru medicii rezidenţi sunt disponibile împrumutul imobiliar (până la 75.000 de euro, cu o perioadă de graţie de doi ani, timp în care rata lunară este de 200 de euro), precum şi creditele de nevoi nenominalizate cu ipotecă şi cel de nevoi profesionale.

Medici "bancheri" Perioada de graţie acordată medicilor rezidenţi are la bază faptul că aceştia, în primii ani de profesare, au o capacitate fi nanciară slabă. Dobânzile practicate acum de BT la aceste produse sunt de 12% pe an, comisionul de acordare fi ind de 1,5%. Produsul care va avea însă cel mai mare succes, estimează Fady Chreih, manager al diviziei amintite, va fi împrumutul pentru medicii specialişti, prin care aceştia din urmă pot accesa un credit de maximum 300.000 de euro.

Optimismul estimărilor ofi cialilor BT are la bază puterea de cumpărare peste medie a acestui segment al medicilor. Creditul imobiliar şi cel de nevoi nenominalizate cu ipotecă pentru medicii specialişti benefi ciază de o perioadă de graţie de doi ani. La acestea se adaugă şi împrumutul Praxis, sprijinul fi nanciar maxim posibil pentru clinicile medicale fi - ind în acest caz de 500.000 de euro.

BT nu este singura bancă unde medicii au un acces mai facil la fi nanţări datorită profesiei alese. Banca Carpatica are în portofoliul său Creditul Medica, fi - ind consideraţi clienţi eligibili societăţile comerciale care au ca obiect unic furnizarea de servicii medicale (cabinete şi clinici particulare), furnizarea de servicii publice conexe actului medical şi în care titularul/titularii/ asociaţii exercită profesia de tehnician medical, furnizarea de servicii medicale veterinare.

La Carpatica pot fi fi nanţate şi societăţile de optică medicală, cabinetele medicale şi/sau stomatologice, precum şi cele de practică individuală, laboratoarele de investigaţii medicale. Banca Carpatica acordă împrumuturi pentru activitate curentă în valoare de maxim dublul încasărilor obţinute în ultimele trei luni, pe o perioadă de până la 36 luni, şi credite pentru investiţii în valoare de până la 100% din valoarea necesară derulării proiectului de investiţii, pe o perioadă de până la 120 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite