Băncile îşi dispută un potenţial de trei ori mai mare al creditării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte instituţii de credit au primit avizul Băncii Naţionale să acorde împrumuturi după noile condiţii Şapte bănci au obţinut, deja, avizul Băncii Naţionale să majoreze gradul

Şapte instituţii de credit au primit avizul Băncii Naţionale să acorde împrumuturi după noile condiţii

Şapte bănci au obţinut, deja, avizul Băncii Naţionale să majoreze gradul mediu de îndatorare, dar şi să acorde credite ipotecare cu un avans mai mic de 25% din valoarea locuinţei. În schimb, alte instituţii de credit au venit cu diverse oferte promoţionale menite să atragă clienţii. Miza este potenţialul pieţei creditelor, de cel puţin patru ori nivelul actual.

Soldul creditelor ipotecare s-a apropiat de 8,9 miliarde de lei. Totodată, datele publicate de Banca Naţională a României arată faptul că, la sfârşitul lunii mai, soldul împrumuturilor pentru consum a depăşit 37,9 miliarde de lei.
Adică, gradul de îndatorare al populaţiei a depăşit 11%, ţinând cont de dobânzile pe care le percep instituţiile de credit pentru împrumuturile acordate populaţiei. Asta pentru că, la nivelul lunii mai, câştigul salarial mediu net publicat de Institutul Naţional de Statistică s-a ridicat la 1.012 lei.

Iar ţinând cont de noile condiţii de finanţare ale celor şapte bănci, gradul de finanţare al populaţiei s-a majorat de la 40%, conform vechilor norme, la circa 50%, după noile criterii.

Contraofertă prin dobânzi promoţionale

Bancherii spun că, pentru a avea succes pe segmentul de retail, o instituţie de credit ar trebui să aibă o cotă de piaţă de cel puţin cinci procente. Însă, la sfârşitul primului trimestru din 2007, numai patru bănci comerciale aveau o pondere a activelor peste acest prag.

Iar cum potenţialul pieţei este semnificativ, băncile comerciale sunt motivate, pe de o parte, să primească cât mai repede avizul BNR pentru noile norme de finanţare, sau pe de altă parte, să vină cu oferte promoţionale de creditare, astfel încât să nu piardă cota de piaţă din prezent.

Iar în contextul în care numai şapte instituţii de credit au primit avizul Băncii Naţionale pentru a finanţa populaţia după noile norme, o serie de bănci comerciale au lansat oferte promoţionale pentru a atrage noi clienţi. Astfel, dobânzile percepute pentru o perioadă limitată sunt chiar de 5%-6%, sub costul mediu la nivelul sistemului bancar românesc.

BRD şi Transilvania, cel mai mare grad de îndatorare

În cazul Băncii Transilvania (BT) va conta istoricul de plată al solicitantului la adoptarea deciziei de acordare a gradului maxim de îndatorare acceptat de instituţie, de cel mult 70 %. Gradul maxim de îndatorare va fi în funcţie de veniturile clienţilor, care trebuie să depăşească, la nivelul familiei, 2.000 de euro, precum şi de categoria de risc în care aceştia se încadrează. BT va oferi şi posibilitatea contractării de credite fără avans, însă avansul standard va fi de 15%.

Noile condiţii de creditare ale BRD prevăd aplicarea unui nivel maxim al gradului de îndatorare acceptat de 70% pentru toate tipurile de credite.

Totodată, împrumuturile vor putea fi contractate şi fără avans, însă în condiţii mai restrictive de acoperire a riscului. Adică, de aceste condiţii mai relaxate vor putea beneficia numai clienţii cu venituri ridicate.
Oficialii BCR au anunţat că nu vor introduce credite cu avans zero până când preţurile de pe piaţa imobiliară nu se vor stabiliza. Banca acordă împrumuturi relaxate de o lună şi se aşteaptă la o dublare a volumului creditelor acordate persoanelor fizice şi a numărului de clienţi.

Restanţierii sunt dezavantajaţi la BCR

Noile norme intene permit un grad maxim de îndatorare de până la 65% din venitul net al solicitanţilor. Totuşi, gradul de îndatorare admis pentru fiecare solicitant depinde de profilul de risc al clienţilor, rezultat în urma unei analizei de tip "scoring" şi de istoricul său bancar, fiind dezavantajaţi cei care au avut deja restanţe la plată.

În cazul ING Bank România, nivelul maxim de îndatorare a crescut de la 40% la 60% din venitul net eligibil al solicitantului. Noile reguli ale ING Bank în stabilirea plafonului maxim de creditare ţin cont de profilul fiecărui client şi de fiecare solicitare în parte, a informat recent banca. ING Bank a renunţat la avansul minim obligatoriu în cazul creditelor ipotecare.

Totodată, în cazul creditelor de nevoi personale cu ipotecă, valoarea acestora a crescut la 100% din valoarea estimată a imobilului ipotecat de la 75% din această valoare.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite