Băncile listate la Bursa din Sofia le-au întrecut pe cele de la BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii în acţiuni ale băncilor bulgăreşti au obţinut, în ultimele 12 luni, randamente de peste 85% Băncile fac furori nu numai la Bursa de la Bucureşti, ci şi la cea din

Investitorii în acţiuni ale băncilor bulgăreşti au obţinut, în ultimele 12 luni, randamente de peste 85%

Băncile fac furori nu numai la Bursa de la Bucureşti, ci şi la cea din Sofia. Numai că, cel puţin anul trecut, acţiunile băncilor bulgăreşti listate au oferit randamente sensibil mai mari decât cele înregistrate în cazul titlurilor BRD sau ale Băncii Transilvania.

Interesul investitorilor pentru titlurile listate la BVB şi Bursa din Sofia este de aşteptat să se menţină la cote ridicate. "Atât România, cât şi Bulgaria sunt ţări subbancarizate dacă luăm drept referinţă centrul şi vestul Europei. Odată cu eliminarea restricţiilor privind creditarea, prin care se temperase creşterea activelor anul trecut, este de aşteptat ca dinamica sectorului bancar să se amplifice pe termen mediu", a declarat pentru Adevărul, Cristian Tudorescu, senior analist la Vanguard.

Acţiunile bulgăreşti s-au dublat în ultimul an

La Bursa de la Sofia, principalele bănci listate sunt Central Cooperative Bank (CCB) şi Bulgarian American Central Bank (BACB). Raportat la dimensiunile BRD sau ale Băncii Transilvania, respectiv capitalizarea bursieră şi valoarea activelor, băncile bulgăreşti sunt cu mult mai mici. Astfel, CCB are o capitalizare de circa 294,4 milioane de euro, iar BACB de 321,4 milioane de euro. În acelaşi timp, capitalizarea TLV depăşeşte un miliard de euro, iar cea a BRD se ridică la 3,6 miliarde de euro.

Băncile bulgăreşti însă le-au adus anul trecut satisfacţii mult mai mari investitorilor la Bursă. "Creşterile acţiunilor celor două bănci româneşti importante în ultimul an au fost mai degrabă moderate, în condiţiile în care indicatorii de evaluare se situau de mult timp la valori peste media regiunii. În schimb, băncile din Bulgaria au avut performanţe foarte bune, pornind de la un nivel inferior", precizează Cristian Tudorescu.

Astfel, preţul titlurilor CCB s-a apreciat pe parcursul ultimelor 12 luni cu 86,2%, iar cel al acţiunilor BACB, cu 93,8%. Potrivit calculelor realizate de analiştii de la Vanguard, în acelaşi interval de timp, acţiunile TLV au adus un randament de 16,1%, iar titlurile BRD au înregistrat o creştere de 7,5%.

Rezultate peste aşteptări la Bulgarian American Bank

Central Cooperative Bank (CCB) este o bancă de talie mică, axată pe retail. Banca ocupă locul 12 după mărimea activelor, în sistemul bancar din Bulgaria, având o cotă de piaţă de 2,5%. CCB face parte din holdingul Chimimport, care direct sau prin alte firme controlează 90% din bancă. La rândul său, Central Cooperative Bank este parte a unui grup financiar ce include o companie de asigurări şi un fond de pensii.

Banca a realizat de curând o majorare de capital care să-i permită acapararea unei cote mai mari pe piaţa de retail. Potrivit estimărilor analiştilor, profitul net al BCC pentru anul 2006 se ridică la aproximativ 12 milioane BGN, ceea ce înseamnă o creştere de 72% faţă de nivelul din 2005.

Bulgarian American Central Bank (BACB) are o cotă de piaţă de 1,2% şi este specializată în finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii care activează într-o varietate de sectoare, dar mai ales în construcţii şi turism. De asemenea, banca este şi furnizor de credite ipotecare pentru persoane fizice şi totodată cel mai important emitent de obligaţiuni ipotecare din Bulgaria. Banca se află pe locul 21 în clasamentul Băncii Naţionale după mărimea activelor şi este printre primele astfel de instituţii în ceea ce priveşte rentabilitatea activelor. Pentru anul trecut, BACB a anunţat rezultate-record, determinate de creşterea cererii pentru împrumuturi din partea IMM-urilor în contextul climatului economic favorabil din această ţară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite