Bancherii solicită BNR deblocarea creditului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile propun trei măsuri pentru reluarea acordării de împrumuturi ipotecare. Băncile vor modificarea regulamentului privind creditarea populaţiei, reducerea rezervelor minime obligatorii şi a dobânzii de politică monetară.

Efectele crizei mondiale combinate cu noile norme de creditare au dus la blocarea împrumuturilor ipotecare pe piaţa bancară românească.

Aflate în impas, băncile cer ajutorul Băncii Naţionale a României (BNR) şi propun o serie de măsuri.

1  Modificarea regulamentului privind creditarea populaţiei. În condiţiile actuale, de teamă şi neîncredere, noile norme au dus la un blocaj. “Vom merge în curând la BNR pentru a cere revizuirea, în noile condiţii, a Regulamentului nr. 11.

Au fost introduse aşa-zisele teste de stres care, în momentul de faţă, se dovedesc a fi extrem de dăunătoare pentru creditarea ipotecară.

Foarte puţini clienţi se mai pot califica pentru un astfel de împrumut”, a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). El a menţionat că revizuirea nu vizează creditul de consum, ci doar pe cel ipotecar.

Şi Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, consideră necesară modificarea condiţiilor de creditare ipotecară, întrucât “noile norme sunt mult mai dure decât era cazul”.

La rândul său, Anca Bidian, preşedintele Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite, susţine că o relaxare a regulamentului va aduce, cu siguranţă, condiţii mai lejere de creditare, dar că fără o strategie coerentă a băncilor, acest lucru s-ar putea dovedi insuficient.

2  Reducerea rezervelor minine obligatorii. Pentru fiecare credit acordat, băncile trebuie să constituie la BNR o rezervă, de 40% din valoarea creditului în valută şi de 18% pentru cel în lei.

“Banii care sunt blocaţi în rezervă trebuie să fie eliberaţi astfel încât să putem dispune de aceştia în creditarea IMM-urilor, a agriculturii şi a construcţiei de locuinţe”, a spus Gheţea.

Scăderea dobânzii de politică monetară. În plus, Gheţea spune că măsura luată de BNR pentru ţinerea în frâu a dobânzilor este bine-venită.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite