Banca Transilvania a luat 90 milioane de euro pe BT Asigurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul ar putea fi mai mare, în funcţie de rezultatele financiare pe 2007 ale companiei de asigurări Groupama şi Banca Transilvania au semnat, miercuri, contractul prin care compania

Preţul ar putea fi mai mare, în funcţie de rezultatele financiare pe 2007 ale companiei de asigurări

Groupama şi Banca Transilvania au semnat, miercuri, contractul prin care compania franceză de asigurări devine acţionarul unic al BT Asigurări SA. În urma tranzacţiei, Banca Transilvania şi-a înstrăinat întreaga participaţie, reprezentând 90% din capitalul social, la BT Asigurări.

Valoarea tranzacţiei se ridică la 90 milioane de euro. Potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), tranzacţia privind vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la compania de asigurări are termeni şi condiţii confidenţiale până la sfârşitul anului în curs - data estimativă pentru închiderea acesteia.

Din aceste motive, instituţia bancară autohtonă ar putea primi peste preţul convenit, în acest moment, în funcţie de rezultatele la 31 decembrie în IFRS ale BT Asigurări.

Negocierile au fost anunţate de Banca Transilvania în urmă cu două săptămâni, după ce instituţia bancară cumpărase, pentru 5,6 milioane de euro, 10% din acţiunile BT Asigurări de la SIF Banat-Crişana (SIF1).
Groupama ocupă locul trei pe piaţa franceză

La preţul plătit de BT pentru cele 6,75 milioane de acţiuni deţinute de SIF1, valoarea companiei de asigurări se ridica la 56,5 milioane de euro. Luând ca preţ de referinţă această evaluare, instituţia bancară şi-a vândut, practic, de două ori mai scump participaţia la BT Asigurări în dealul cu compania franceză.

Groupama se situează pe locul trei în clasamentul celor mai mari companii franceze de profil. Prezentă pe piaţă încă din secolul al XIX-lea, şi-a început activitatea ca societate mutuală de asigurări.

În prezent, compania Groupama are reprezentanţe şi în Grecia, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Spania, Ungaria, Turcia, China şi Vietnam. Veniturile din primele de asigurare înregistrate de Groupama în 2006 au fost de 14,2 miliarde de euro. Parte a grupului financiar Banca Transilvania, BT Asigurări a fost înfiinţată în anul 1994, sub numele de SAR Transilvania.

În momentul de faţă, BT Asigurări se situează pe locul nouă în clasamentul firmelor de asigurări non-viaţă şi este al 12-lea asigurător de viaţă în ţara noastră, cu o cotă de piaţă de 4%.

În primul semestru, pe o piaţă în care societăţile de asigurări au înregistrat prime brute subscrise de 3,64 miliarde lei (1,09 miliarde euro), BT Asigurări a încheiat cu o cifră de afaceri de 132,3 milioane de lei (aproape 40 milioane de euro), în creştere cu 40% faţă de perioada similară a anului 2006.

În procesul de vânzare, Banca Transilvania este asistată de Capital Partners, Deloitte şi de casa de avocatură Muşat & Asociaţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite