Banca Centrală Europeană nu modifică dobânda de politică monetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să menţină nechimbate ratele dobânzilor. Decizia a fost anticipată de analiştii pieţei financiare europene. Asta pentru că oficialii BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să menţină nechimbate ratele dobânzilor. Decizia a fost anticipată de analiştii pieţei financiare europene.

Asta pentru că oficialii BCE aşteaptă noi informaţii pentru a vedea în ce măsură criza financiară provocată de sectorul ipotecar subprime din Statele Unite va afecta economia statelor din Zona Euro.

"Ţinând cont de datele limitate care au venit din partea economiei, de la ultima noastră şedinţă la începutul lunii septembrie, este nevoie de o prudenţă sporită atunci când analizăm orice impact potenţial al evoluţiei pieţelor financiare asupra economiei reale", a precizat Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE.

Înainte de apariţia problemelor pe piaţa americană a creditelor ipotecare, cei mai mulţi analişti anticipau că BCE va majora dobânda de politică monetară la 4,5%, până la sfârşitul anului. Majoritatea analiştilor anticipează că rata va fi menţinută la 4% până la sfârşitul anului 2008.

Criza creditelor a determinat Rezerva Federală americană (Fed) să reducă, luna trecută, dobânda de referinţă cu 0,5 puncte procentuale, la 4,75%. Totodată, Banca Angliei a decis, joi, menţinerea dobânzii de referinţă la 5,75%, după mai multe majorări efectuate în acest an.

Iar Comisia Europeană a anunţat, tot ieri, că impactul crizei creditelor asupra economiei din zona euro va fi moderat şi a anticipat o accelerare a creşterii în a doua jumătate a anului, după ritmul mai lent din trimestrul al doilea. Pentru acest an, Comisia anticipează o creştere economică de 2,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite