La BVB, noii emitenţi luptă cu societăţile deja listate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile autohtone care au intrat pe piaţă de la începutul anului au generat un rulaj de numai 39 milioane de euro Tot mai interesante în urma corecţiilor de preţ, acţiunile lichide

Companiile autohtone care au intrat pe piaţă de la începutul anului au generat un rulaj de numai 39 milioane de euro

Tot mai interesante în urma corecţiilor de preţ, acţiunile lichide reuşesc să-şi păstreze supremaţia în faţa celor şase noi societăţi româneşti de la bursă.

Două oferte publice iniţiale (IPO), trei transferuri de pe fosta piaţă electronică Rasdaq şi un transfer din categoria Nelistate au sporit, în primul semestru din acest an, rândurile Bursei de la Bucureşti.

Cumulat, cele şase companii româneşti au adus, iniţial, peste un miliard de euro la capitalizarea BVB, susţinând astfel piaţa în ciuda corecţiilor. Cu toate acestea, noile intrări nu s-au făcut foarte vizibile până în momentul de faţă.

Prioritate pentru titlurile lichide

Valoarea totală a schimburilor perfectate cu acţiunile Transgaz (TGN), Dafora Mediaş (DAFR), VES Sighişoara (VESY), Casa de Bucovina (BCM), Uztel (UZT) şi Romcarbon Buzău (ROCE) din momentul tranzacţionării lor la BVB a fost de aproximativ 39,5 milioane de euro (142,27 milioane de lei).

Astfel, strict din punctul de vedere al volumului tranzacţiilor, noii emitenţi nu au adus un salt al lichidităţii bursei. "Explicaţia stă în principal în evoluţia generalizată a pieţelor de acţiuni, investitorii fiind tot mai puţin activi la cumpărare, mai ales cei străini.

În contextul de piaţă al anului trecut, numai listarea Transgaz ar fi trebuit să fie suficientă pentru o creştere a lichidităţii bursei", explică Mihai Căruntu, analist BCR.

Transportatorul de gaze naturale a asigurat nu mai puţin de 85% din rulajul total al noilor emitenţi (120,2 milioane de lei). Transgaz este cea mai mare companie care a intrat în acest an la bursă, în urma unei ofertei publice derulate în decembrie 2007.

Compania a intrat, la 24 ianuarie, la prima categorie a BVB cu o capitalizare iniţială de peste 890 milioane de euro. Pe locul secund în topul rulajului atras de la momentul listării se situează compania de foraj Dafora Mediaş (DAFR). De la transferul de pe Rasdaq (28 februarie), tranzacţiile cu acţiuni DAFR au totalizat 20,76 milioane de lei. Societatea a adus aproape 100 de milioane de euro la capitalizarea BVB.

Ceilalţi patru emitenţi nu au reuşit să depăşească, fiecare, pragul de un milion de lei la capitolul rulaj, iar situaţia poate fi explicată şi de dimensiunea redusă a companiilor în discuţie, dar şi de preţurile atractive la care au ajuns titlurile emitenţilor cu tradiţie pe piaţa românească, ca urmare a corecţiilor bursiere.

Debut pe minus pe piaţa principală

"În astfel de perioade, noii emitenţi sosiţi sunt puternic concuraţi de companiile deja listate, care pot deveni tot mai interesante în urma corecţiilor de preţ.

În acest context, cu o <> tot mai acerbă între acţiuni, cu cât emitenţii nou-sosiţi sunt mai mici din punctul de vedere al dimensiunii businessului, cu atât ei sunt mai puţin atractivi pentru investitori, şi înregistrează o lichiditate scăzută", subliniază analistul BCR.

Lichiditatea scăzută a fost însoţită de corecţii ale cotaţiilor. Astfel, titlurile DAFR au înregistrat o scădere de 22% de la transferul la BVB. Tot de pe Rasdaq, acţiunile ROCE au resimţit, din momentul intrării la a doua categorie a bursei (sfârşitul lunii mai) o scădere de 8%, iar cele ale VES Sighişoara, cu 6%.

Pe de altă parte, transferate din categoria Nelistate, titlurile Uztel (UZT) au marcat o ascensiune de 18%. Expunerea mai mare la corecţiile de preţ după transferul la bursă este conjuncturală, iar scăderea preţurilor de tranzacţionare nu poate fi legată în mod obiectiv de mutarea la BVB, consideră analiştii.

"În rândul companiilor care s-au transferat de pe segmentul Rasdaq în piaţa principală, nu cred că se poate identifica vreuna care să fi cunoscut o rupere de ritm tocmai din cauza acestei promovări. Iar dacă au fost unele evoluţii mai agitate, cred că se datorează mai mult altor factori, lichiditatea redusă permiţând asemenea mişcări bruşte de curs", apreciază Paul Brendea, analist în cadrul Prime Transaction.

În cazul companiilor listate prin oferte iniţiale (Transgaz şi Casa de Bucovina), analiştii recomandă urmărirea dinamicii preţului pe un interval de timp de cel puţin şase luni, astfel încât rezultatele financiare anunţate de companie, după listare, să fie înglobate în cotaţiile din piaţă. Titlurile TGN s-au depreciat, de la listare, cu 21%, iar acţiunile BCM - cu 20%.

Peste un miliard de euro la capitalizare

Companiile româneşti care au intrat la BVB au contribuit la capitalizarea pieţei cu aproximativ 1,06 miliarde de euro. Cea mai puternică intrare a fost reprezentată de Transgaz, cu 894,7 milioane de euro. Pe locul secund s-a plasat Dafora Mediaş, cu o capitalizare iniţială de 97,4 milioane de euro, iar pe locul trei - Romcarbon Buzău, care a intrat pe piaţa principală cu peste 52 milioane de euro.

Producătorul de utilaje petroliere Uztel a adus o contribuţie de aproximativ 9,4 milioane de euro la capitalizarea bursieră, în timp ce Casa de Bucovina şi producătorul de şeminee VES Sighişoara au venit cu o valoare de piaţă cumulată de aproximativ 13 milioane de euro.

Cu cât emitenţii nou-sosiţi sunt mai mici din punctul de vedere al dimensiunii businessului, cu atât ei sunt mai puţin atractivi pentru investitori şi înregistrează o lichiditate scăzută
Mihai Căruntu, analist BCR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite