BVB, corelată cu pieţele din regiune numai pe scăderi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii instituţionali întârzie să reintre pe piaţa autohtonă după consumarea perioadelor de corecţii. Piaţa românească de capital se corelează numai la scăderi cu bursele

Investitorii instituţionali întârzie să reintre pe piaţa autohtonă după consumarea perioadelor de corecţii.

Piaţa românească de capital se corelează numai la scăderi cu bursele externe, subliniau, săptămâna trecută, unii analişti, comentând scăderile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în contextul în care pieţele din regiune închideau pe plus. Acest "fenomen" este pus pe seama dimensiunilor reduse ale pieţei autohtone.

Un exemplu concludent în acest sens rămâne evoluţia înregistrată de Bursa de la Bucureşti în luna septembrie. După o prăbuşire generalizată, cauzată de criza creditelor subprime cu efecte dramatice pe parcursul lunii august, toate pieţele din regiune au revenit pe plus în luna septembrie, subliniază un raport al East Capital. Piaţa bulgară s-a dovedit a fi cea mai puternică, şi a marcat cea mai mare creştere, cu 20%, luna trecută.

Pe următoarele poziţii în topul revenirilor în luna septembrie s-au situat pieţele turcă şi croată, care au afişat creşteri de 16% şi, respectiv, de 11%. Chiar şi piaţa ungară a crescut cu peste 10%. Marile burse rusă şi poloneză au crescut cu 8% şi, respectiv 7%. În schimb, piaţa românească a continuat să resimtă turbulenţele internaţionale. "Aceasta este singura piaţă din regiune care a înregistrat corecţii în luna septembrie", observă analiştii East Capital.

Micii investitori determină evoluţia pieţei

Radu Popescu-Buzeu, şeful Departamentului de analiză al KD Capital Management, consideră că prelungirile perioadelor de corecţii sunt "fireşti" în condiţiile în care evoluţia pieţei este dictată de investitorii autohtoni. "Deocamdată, fondurile de investiţii intră pe termen lung pe bursa de la Bucureşti. Astfel, piaţa este făcută în special de către micii investitori", susţine analistul KD Capital Management.

Analistul spune că, în cazul bursei româneşti, este vorba numai de corelări accidentale cu marile burse. "Când nu sunt foarte multe informaţii pe piaţa autohtonă, investitorii români se uită pe pieţele externe, iar scăderile au un impact mai mare în deciziile de vânzare. Cred, însă, că este vorba numai de corelări accidentale cu evoluţia marilor pieţe dezvoltate", conchide Radu Popescu-Buzeu.

La rândul său, Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction, este de părere că investitorii români, şi în special micii investitori, iau deciziile pe fond emoţional. "Investitorul român este mai pesimist, şi de aceea şi perioadele de corecţii se prelungesc mai mult", explică Bărbulescu.

BVB, în topul randamentelor din sud-estul Europei

Referindu-se la deprecierile resimţite luna trecută de piaţa românească, Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani, consideră că luna septembrie a fost roşie la BVB şi din cauza problemelor la nivel economic (rezultatele macroeconomice sub aşteptări), dar şi politic.

Iar prelungirea perioadelor de corecţii revine şi marilor fonduri de investiţii care ies mai întâi de pe pieţele mici şi apoi de pe pieţele din regiune, iar când revin, intră mai târziu pe piaţa noastră. "Valul de creşteri vine, în general, mai greu pe piaţa românească", observă Murgoci.

Pe de altă parte, atât scăderile, cât şi creşterile sunt mult mai mari pe bursa autohtonă. Fapt care menţine BVB în topul celor mai bune randamente de la începutul anului în sud-estul Europei.

De la începutul anului în curs, bursele din Europa de Est au crescut între 6% (Kazakhstan) şi 120% (Ucraina), se arată în raportul East Capital. Pieţele din sud-estul Europei au fost cele mai puternice, cu +100% pentru Slovenia, +85% pentru Serbia, +76% în Turcia şi +69% pentru România.

>> Când nu sunt foarte multe informaţii pe piaţa autohtonă, investitorii români se uită pe pieţele externe, iar scăderile au un impact mai mare în deciziile de vânzare
Radu Popescu-Buzeu
şeful Departamentului de analiză al KD Capital Management

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite