BVB, afectată de corecţiile pieţei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ton cu bursele mondiale, toţi indicii de la Bucureşti au înregistrat pierderi. Pe o lichiditate de 3,8 milioane de lei, Bursa de la Bucureşti a închis ziua pe o scădere medie de 2,68%. În sectorul SIF-urilor, corecţiile au fost mai ample, de aproape 7%.

Temerile privind o intrarea a economiei mondiale în recesiune continuă să afecteze evoluţiile bursiere din întreaga lume. Practic, cu o zi înainte, Bursa din Statele Unite se prăbuşise la minimul ultimilor cinci ani, iar pe bursele europene principalii indici afişau scăderi încă de la deschidere.

Astfel, indicele german DAX pierdea 1,82%, iar CAC40, reprezentativ pentru bursa franceză, afişa o corecţie de 2,7%. La Bucureşti, trendul descendent, vizibil de la începerea tranzacţiilor, s-a accentuat pe tot parcursul acesteia. „Şedinţa bursieră de ieri a fost o oglindă a şedinţei de pe piaţa americană. Au fost scăderi importante, dar pe o lichiditate în creştere“, ne-a declarat Adrian Ceuca, director adjunct la SSIF Broker S.A.

La finalul zilei, acţiunile listate la BVB au pierdut, în medie, 2,68%, în timp ce la categoria blue chips, cei mai lichizi emitenţi au suferit o corecţie de 3,07%. Cea mai semnificativă pierdere a fost înregistrată de cele cinci societăţi de investiţii financiare: -6,78%. În plus, în sectorul energetic, indicele BET-NG a coborât ieri cu 5,21%.

Petrom, cel mai lichid emitent

Investitorii au tranzacţionat titluri în valoare de 14,8 milioane lei (3,8 milioane euro), cel mai mare rulaj din piaţă fiind atras de tranzacţiile cu acţiuni Petrom (SNP), ce au totalizat 1,8 milioane lei. Ultima tranzacţie cu acţiuni SNP a fost perfectată la preţul de 0,17 lei/titlu, în scădere cu 3,95% faţă de şedinţa precedentă. Au urmat tranzacţiile în valoare de 1,3 milioane lei, cu titluri SIF Muntenia (SIF4). La finalul zilei, un titlu SIF4 era cotat cu 0,6150 lei/acţiune, cu 6,11% sub referinţă.

Al treilea rulaj al pieţei a revenit tranzacţiilor cu acţiuni SIF Moldova (SIF2), care afişau la închiderea şedinţei un preţ mai mic cu 7,5%, până la 0,555 lei/titlu.

Activele SIF, în scădere

La finele lunii octombrie, nivelul cumulat al activelor nete deţinute de SIF-uri a fost de 7,170 miliarde lei, în scădere cu 16,1% faţă de luna precedentă. Exprimată în euro, valoarea netă a activelor este de 1,9 miliarde lei, cu 3 milioane mai puţin faţă de septembrie.

În luna octombrie, cele mai importante corecţii au fost înregistrate de SIF Moldova (SIF2), -15,1%, iar cele mai reduse, la SIF Banat-Crişana (SIF1), adică -12,1%.

În plus, SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se 17,97%, respectiv 17,85% din capitalul lor social, în cuantumul a 16.304 tranzacţii realizate pe SIF Oltenia şi 14.493 tranzacţii pe SIF Moldova.

Stagnare pe Rasdaq

Spre deosebire de piaţa principală de la BVB, pe fosta piaţă electronică corecţiile au fost mai puţin agresive în şedinţa de ieri. Astfel, indicele compozit Rasdaq-C a pierdut 0,23%, pe o lichiditate de 1,5 milioane lei (0,404 milioane euro). Cel mai mare rulaj din piaţă a fost atras de tranzacţiile cu acţiuni Perla Covasnei (PELA), ce au totalizat 0,5 milioane lei. Ultima tranzacţie cu acţiuni PELA a fost perfectată la preţul de 1,27 lei/titlu, în scădere cu 1,55%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite