Profitul net al BRD, în scădere cu 19%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profitul net al BRD, în scădere cu 19%
Profitul net al BRD, în scădere cu 19%

BRD - Groupe Société Générale a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 660 de milioane de lei (156 de milioane de euro), în scădere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat al grupului financiar. Pentru comparaţie, nu a fost luat în calcul câştigul din vânzarea participaţiei la Asiban din al treilea trimestru din 2008.

"Activitatea bancară a suferit şi în trimestrul al treilea efectele crizei. Acest lucru s-a întâmplat pe de o parte din cauza lipsei cererii de produse şi servicii bancare, mai ales pe piaţa persoanelor fizice, şi pe de altă parte din cauza continuării creşterii creditelor neperformante", a declarat Patrick Gelin, preşedintele BRD - Groupe Société Générale.

Profitul brut din exploatare a ajuns la finele lunii septembrie la 1.465 de milioane de lei (346 de milioane de euro), în creştere cu 22% faţă de primele trei trimestre din 2008. În ceea ce priveşte venitul net bancar, acesta a crescut cu 18% în primele nouă luni ale anului, până la 2.528 de milioane de lei (598 de milioane de euro).

Volumul total al creditelor acordate a ajuns la 33 de miliarde de lei, cu 8% mai mare faţă de 30 septembrie 2008. Creditele pentru populaţie au ajuns la 15,8 miliarde de lei (în creştere cu 4%), iar cele pentru persoane juridice, la 17,2 miliarde de lei (mai mari cu 12%). "Totuşi, se observă în continuare o scădere sensibilă a cererii de credite şi în trimestrul al treilea dn 2009", se arată în comunicatul băncii. În ceea ce priveşte depozitele atrase de bancă, acestea au ajuns la finele primelor trei trimestre din 2009 la 30,2 miliarde de lei, în creştere cu 1% faţă de intervalul similar al anului trecut.

Câştiguri mai mici

La finele săptămânii trecute, BCR a raportat pentru primele nouă luni ale acestui an un profit net consolidat după impozitare ş plata intereselor minoritare de 699,5 milioane de lei (166,1 milioane de euro), în scădere cu 43,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea se justifică prin creşterea cheltuielilor cu provizioanele şi prin scăderea venitului din comisioane generată de reducerea consumului. 

Un profit net în scădere a consemnat şi Banca Transilvania. Profitul net obţinut de bancă după primele nouă luni s-a cifrat la 48,2 milioane de lei, în scădere de opt ori faţă de rezultatul înregistrat în perioada similară din 2008, dar profitul brut operaţional înainte de provizionare a urcat cu 83%, la 418 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite