"BNR trebuie să fie mai prudentă cu deprecierea leului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Baltazar face parte din categoria analiştilor financiari care nu se sfiesc să critice politicile economice ale autorităţilor în materie de macroeconomie. Analistul financiar spune că

Bogdan Baltazar face parte din categoria analiştilor financiari care nu se sfiesc să critice politicile economice ale autorităţilor în materie de macroeconomie. Analistul financiar spune că nerestructurarea este principala cauză care face vulnerabilă economia românească în faţa evoluţiilor externe defavorabile.

În luna noiembrie, statisticile oficiale indicau o rată a inflaţiei de 5,89% şi una anualizată (pentru perioada noiembrie 2007-noiembrie 2006) de 6,67%. Cifrele depăşesc cu mult chiar şi marja de un punct procentual din jurul ţintei iniţiale de 4%, pe care Banca Naţională şi-o propusese pentru anul acesta. România nu este însă un caz izolat în această privinţă.

Odată cu propagarea crizei creditelor ipotecare şi a creşterii preţurilor la produsele agricole, majoritatea statelor europene s-au confruntat cu probleme similare. În ceea ce priveşte situaţia din ţara noastră, analistul Bogdan Baltazar, fost preşedinte la BRD şi reprezentant al României la BERD, consideră că "Banca Naţională poate fi incriminată, în măsura în care a acţionat greşit, scăzând dobânda de politică monetară fără rost.

Încercând să oprească aprecierea leului, care i se părea nesustenabilă, BNR a trecut pe planul secund obiectivul său principal: stabilitatea preţurilor. Cred că Banca Naţională trebuie să fie mai prudentă atunci când depreciază leul".

Nerestructurarea economiei rămâne cauza actualei situaţii

Analiştii străini avertizau încă din luna februarie asupra posibilelor riscuri asociate reducerii dobânzii de politică monetară, asemănând deciziile BNR cu un "joc cu focul". Deşi numeroşi analişti susţin că BNR va majora dobânda de politică monetară în luna ianuarie şi posibil şi în februarie, Baltazar este mai sceptic în această privinţă, susţinând că un astfel de gest al Băncii Centrale ar influenţa creşterea intrărilor de capital speculative în ţară.

În opinia lui Baltazar, principalii vinovaţi de derapajul inflaţiei sunt nerestructurarea economiei şi incapacitatea ţării noastre de a atrage investitori străini de "calitate", în special în industria bunurilor de consum.

Aşa cum se prezintă momentan, infrastructura naţională este un factor inhibitor pentru investitorii străini. Aceasta, alături de alte destinaţii vitale ale bugetului de stat, vor avea de suferit anul viitor, din cauza majorării pensiilor. "Vinovat de starea economică se face şi guvernul, ale cărui măsuri sunt prea puţin liberale", adaugă analistul.

Expansiunea bancară în teritoriu se va accentua în 2008

Intermedierea financiară (n.red.: calculată ca raport dintre creditul intern şi Produsul Intern Brut) este de doar 37% din PIB în România. "În Bulgaria, de exemplu, raportul este de 50%, iar în Polonia - de 80%, pe când în statele dezvoltate media este de 110%.

Nu putem să creştem peste noapte, dar important este să nu sărim calul. Până acum, sistemul economic bancar a evolut bine în această privinţă", explică Bogdan Baltazar.

Extinderea reţelei bancare în teritoriu a fost una spectaculoasă în 2007. Dacă în decembrie 2006, pe teritoriul ţării funcţionau 4.000 de unităţi bancare, în septembrie numărul lor a ajuns la 5.175. Baltazar este de părere că procesul de extindere a infrastructurii bancare se va accentua în anul care urmează: "Gradul de penetrare bancară de 25% este încă destul de scăzut în România. Mai este loc de creştere. Sunt convins că procesul de expansiune al băncilor se va accentua anul viitor, deşi nu ştiu dacă rentabilitatea se va păstra".

Fuziunile bancare, în stand-by în următorii cinci ani

Bogdan Baltazar este destul de sceptic în ceea ce priveşte piaţa de fuziuni şi achiziţii în sectorul bancar. Dacă Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, este de părere că în 2008 vom asista la o serie de fuziuni între actorii bancari, Baltazar nu vede astfel de "mişcări" decât peste cinci ani. "Nu prevăd fuziuni majore pe termen mediu.

Dacă vor avea totuşi loc, atunci vor avea ca protagonişti băncile mici, a căror cotă de piaţă nu este mai mare de 1%", spune Baltazar. Analistul consideră, de asemenea, că gradul de concentrare pe piaţă se va menţine ridicat în următorii cinci ani, în ciuda intensificării presiunilor concurenţiale. În prezent, primele cinci bănci din sistem concentrează mult peste jumătate din valoarea activelor, a creditelor acordate şi a depozitelor atrase. Situaţia este aceeaşi şi în ceea ce priveşte profiturile bancare. "Sunt mult prea multe bănci în România. Cred că ar trebui să fie doar 15.

Cele mai multe instituţii de credit au o cotă de piaţă de sub 1% şi reuşesc să reziste destul de greu, mai ales că la nivelul sistemului bancar costurile sunt în creştere. De exemplu, personalul devine din ce în ce mai scump.

Orice bancă ştie că trebuie să majoreze salariile, pentru a-şi păstra oamenii", subliniază consultantul de investiţii. La nivel naţional există temeri întemeiate faţă de efectele creşterii salariale peste nivelul productivităţii muncii. Acest pericol este exclus în cazul sistemului bancar, consideră Baltazar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite