BNR taie cu 24% creditul în euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumutul cel mai mare care va putea fi obţinut pentru achiziţionarea unei case va fi, în continuare, în franci elveţieni.

Aplicarea de către bănci a noilor norme de creditare va determina o restrângere a creditării cu 10-12 puncte procentuale până la finele anului, potrivit oficialilor BNR.

Prin noul regulament care va fi aplicat de bănci începând cu 6 octombrie, Banca Naţională a României (BNR) îşi propune restrângerea creditării în rândul populaţiei.

Se pare că acest lucru se va şi întâmpla, de vreme ce gradul maxim de îndatorare al solicitantului va înregistra, în mare parte, o diminuare comparativ cu prezentele condiţii de finanţare. Aplicarea de către bănci a noilor norme de creditare a populaţiei ar putea aduce românului un împrumut mai mic chiar şi cu 30% faţă de cel pe care l-ar putea obţine în momentul de faţă.
Împrumutul în franci, cel mai afectat 

Împrumutul în franci elveţieni va fi afectat de cea mai mare scădere a sumei maxime ce poate fi contractată, arată un studiu al brokerului de credite Kiwi Finance. În ciuda reducerii după aplicarea noilor norme de creditare, suma cea mai mare ce poate fi accesată va fi în continuare în moneda elveţiană. „În continuare, suma cea mai mare ce poate fi accesată este în CHF, cu toate că este valuta ce va înregistra cele mai mari scăderi de sumă după implementarea noilor norme”, subliniază Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

O familie cu un venit lunar de 1.000 de euro care doreşte să achiziţioneze o locuinţă poate contracta pe o perioadă de 25 de ani, în condiţiile actuale de creditare, o sumă maximă de 81.695 de euro, echivalent franci elveţieni.

După aplicarea noilor norme, suma maximă ce poate fi accesată în moneda exotică se va reduce la echivalentul a 58.295 de euro într-un scenariu pesimist şi la echivalentul a 73.526 de euro într-un scenariu optimist. În acest caz, reducerea creditului maxim ce poate fi obţinut în franci elveţieni va fi cuprinsă între 10% şi 28,6%.

Creditele în euro, mai mici şi cu 24%

În ceea ce priveşte o finanţare ipotecară în euro, pe 25 de ani, la un venit lunar de 1.000 de euro/familie, suma maximă ce poate fi obţinută de la ghişeul bancar este, în prezent, de 64.650 de euro. Odată cu aplicarea noului regulament BNR, suma s-ar putea reduce la 49.244 euro, conform unui scenariu pesimist, sau la 56.892 de euro, în condiţiile unei variante optimiste.

Potrivit scenariului pesimist, solicitantul va putea accesa o sumă în franci elveţieni cu 18% mai mare decât în euro, faţă de 26% în prezent. În concluzie, cei care vor dori să îşi cumpere o casă pe credit după aplicarea noilor norme de creditare ar putea fi atraşi, în continuare, de finanţările în franci elveţieni.

Noile norme de creditare vor avea impact atât asupra împrumuturilor ipotecare, cât şi a celor de nevoi personale negarantate. Potrivit calculelor Kiwi Finance, valoarea maximă a creditului de nevoi personale în euro ce poate fi obţinut la un venit lunar sub 1.000 de euro se va reduce, odată cu aplicarea noului regulament BNR, între 2– 30%. Pentru salariile de peste 1.000 de euro, suma maximă de 20.000 de euro ce va putea fi obţinută pentru un astfel de tip de finanţare nu se va modifica.

Noi produse bancare

În ceea ce priveşte împrumuturile negarantate contractate în moneda naţională, valoarea maximă a acestora se va reduce, după aplicarea noilor norme, cu doar 4-10%. În condiţiile în care unele împrumuturi vor deveni dificil de contractat, băncile vor încerca să dezvolte noi produse. Astfel, este posibil ca după implementarea noului regulament să găsim în portofoliul băncilor credite cu dobânzi fixe pe toată perioada de creditare, produse cu structuri de cost diferite de cele existente în prezent sau împrumuturi pe mai multe generaţii. 

Creşte rolul brokerilor de credite


Odată cu implementarea noilor norme de creditare a populaţiei va creşte semnificativ şi rolul brokerilor de credite, din nevoia solicitantului de a fi sfătuit profesionist în privinţa unui împrumut. În plus, monitorizarea de către bănci a calităţii portofoliului de credite vândute prin brokeri va determina consolidarea pieţei de brokeraj bancar, dar şi evidenţierea calităţii serviciilor prestate de companiile de profil. Pe piaţa de brokeraj bancar activează în momentul de faţă câteva sute de companii, însă mai puţin de 20 dintre acestea au o vizibilitate consistentă pe piaţă. Cei mai importanţi opt brokeri de credite au intermediat împreună, anul trecut, împrumuturi de 222 milioane de euro. Lider de piaţă este Kiwi Finance, cu 163 de milioane de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite