BNR va coborî dobânda-cheie la 8,5%, în şedinţa de marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR va coborî dobânda-cheie la 8,5%, în şedinţa de marţi
BNR va coborî dobânda-cheie la 8,5%, în şedinţa de marţi

Contracţia puternică a economiei va duce la scăderea dobânzii-cheie la 8,5% în şedinţa de politică monetară a BNR de marţi, reducere susţinută şi de tendinţa dezinflaţionistă şi stabilitatea leului din ultima perioadă, consideră analiştii chestionaţi de NewsIn.

Consiliul de Administraţie al băncii centrale are programată, marţi, a şasea şedinţă de politică monetară din acest an. De la începutul lui 2009, BNR a coborât dobânda cheie cu 1,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 9% pe an.

De asemenea, banca centrală a scăzut ratele rezervelor minime obligatorii de la 18% la 15% din resursele atrase (pasive) în lei şi de la 40% la 35% la cele în valută şi a redus la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani.

"Acum două săptămâni, guvernatorul Mugur Isărescu a spus că ajustarea economiei este puternică şi că ar putea deveni excesivă. Anterior, guvernatorul era optimist în ce priveşte perspectivele economiei şi vorbea de creştere economică în 2009, chiar şi la începutul lui iunie. Ultimele declaraţii ar sugera o schimbare a percepţiei şi ar putea fi un semnal pentru o reducere mai agresivă la întâlnirea din 4 august (...), dar şi pentru alte scăderi la următoarele şedinţe de politică monetară", consideră economistul senior al ING Bank România, Nicolae Alexandru Chidesciuc, care se aşteaptă ca banca centrală să taie rata dobânzii-cheie de la 9% la 8,5% pe an, în şedinţa de politică monetră de marţi.

Cu toate acestea, el susţine că Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să adopte o politică prudenţială în continuare, evitând reducerile agresive de dobândă, în condiţiile în care politica fiscală "ridică unele semne de întrebare", dar crede că BNR va aduce dobânda cheie la 8% până la finalul acestui an.

În acelaşi timp, reducerea dobânzii-cheie ar putea fi argumentată şi de tendinţa dezinflaţionistă, în condiţiile în care inflaţia ar putea atinge în iulie nivelul minim al acestui an, de mai puţin de 5%, însă "există unele riscuri începând cu august", pe fondul unui an agricol prost şi a deprecierii monedei naţionale, mai spune Chidesciuc.

Fără reduceri succesive

Şeful departamentului de cercetare al Volksbank România, Melania Hăncilă, estimează, de asemenea, o scădere cu 0,5 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară la şedinţa Consiliului de Administraţie de marţi, pe fondul contracţiei puternice a economiei şi a tendinţei dezinflaţioniste, însă nu crede că BNR va opera reduceri ale dobânzii-cheie succesive până la finalul acestui an.

"Nu văd reduceri succesive până la finalul acestui an, pentru că ar pune presiune pe cursul de schimb. Banca centrală va mai opera o scădere a dobânzii-cheie, dar la ultima şedinţă nu va schimba nimic. La finalul lui 2009, estimez o dobândă de politică monetară de 8%", a declarat Hăncilă pentru NewsIn.

Şi economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, mizează pe o reducere a dobânzii-cheie la 8,5% la următoarea şedinţă de politică monetară, anticipând şi alte reduceri până la finalul acestui an.

Şi rezervele minime obligatorii ar putea scădea

"Văd un rezultat foarte bun în ce priveşte inflaţia, mai ales că există un acord cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional care prevede menţinerea controlului asupra salariilor. Aceasta nu e ultima reducere (a ratei dobânzii de politică monetară n.r.) şi nu exclud nici alte scăderi, inclusiv în ce priveşte rezervele minime obligatorii", a spus Anghel.

Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, estimează însă o reducere mai agresivă a dobânzii-cheie la această şedinţă, respectiv cu 0,75 puncte procentuale, luând în calcul situaţia economiei, precum şi tendinţa de dezinflaţie, "într-o perioadă în care, de obicei, inflaţia se accentuează".

În privinţa rezervelor minime obligatorii, Lungu susţine că "BNR va vrea, cel mai probabil, să adopte o politică monetară prudentă, însă condiţiile din economie ar justifica o nouă reducere pe rezerve minime, atât la lei, cât şi la valută".

La rândul său, Lucian Anghel crede că banca centrală va menţine rezervele minime obligatorii la nivelul din prezent, însă se aşteaptă la alte scăderii la următoarele şedinţe de politică monetară, " în funcţie de cum vom respecta acordul de finanţare externă cu FMI şi cu CE".

"Nu cred că astfel de măsuri (de relaxare a politicii monetare, n.r.) ar pune presiune pe leu, întrucât orice decizie care poate duce la redresarea economiei este importantă pentru evoluţia leului şi ajută la întărirea monedei naţionale", a mai spus Anghel.

În acelaşi timp, Chidesciuc se aşteaptă ca BNR să menţină rezervele minime obligatorii, ca să evalueze impactul deciziei similare din 30 iunie, "dar ne temem că este nevoie şi de alte tăieri ale rezervelor pentru pasivele în lei ca să putem vedea efectele în creditare".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite