BNR mai dă o gură de oxigen monedei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea cu 0,5% a dobânzii de politică monetară ar putea întări, pe termen scurt, leul. Intervenţia băncii centrale se va reflecta şi în scumpirea ratelor la credite alături de o

Majorarea cu 0,5% a dobânzii de politică monetară ar putea întări, pe termen scurt, leul.

Intervenţia băncii centrale se va reflecta şi în scumpirea ratelor la credite alături de o posibilă creştere a intrărilor de capital speculativ.

Imediat după ce Banca Naţională a României a anunţat majorarea dobânzii de politică monetară la 8%, leul s-a apreciat cu 1,7 bani pe piaţa interbancară.

Cursul afişat, ieri, de banca centrală (3,5798 lei/euro) indică o a treia şedinţă consecutivă de creştere pentru moneda naţională, după atacul speculativ de la sfârşitul anului, când cursul de schimb depăşise 3,6 lei/euro.

Iar tendinţa de apreciere s-ar putea menţine, pe termen scurt, apreciază analiştii. Cătălina Constantinescu, analist al ABN AMRO, explică: "Chiar dacă leul s-a apreciat uşor după adoptarea deciziei de majorare a dobânzii de politică monetară, nu cred că această tendinţă se va menţine pe termen mediu. Cred că economia românească trebuie să dovedească mult mai mult pentru ca leul să se întărească puternic".


Leul se va întări până la sfârşitul anului


Leul a deschis şedinţa interbancară de ieri în scădere faţă de euro. Primele tranzacţii ale zilei au fost realizate la 3,588-3,59 lei/euro, faţă de închiderea de la sfârşitul săptămânii trecute, de 3,584-3,587 lei/euro. "În aşteptarea deciziei, nu s-a tranzacţionat volume prea mari. Sunt şanse ca aşteptările optimiste în ceea ce priveşte leul să fie reluate.

Nu am văzut intrări spectaculoase de capital speculativ astăzi (n.red. ieri). Cred că speculatorii aşteaptă să vadă cum evoluează lucrurile în continuare. Leul s-ar putea aprecia în următoarea perioadă", observă un trader al Alpha Bank.

Ţinând cont că aprecierea monedei naţionale se va manifesta pe termen scurt, efectele asupra balanţei comerciale nu vor fi foarte vizibile în perioada următoare. Dacă în primele luni, analiştii văd un leu slab, până la finalul anului acesta ar putea reveni la cotaţia de 3,2 leu/euro. Deşi încă volatil, cursul nu va oscila la fel de mult ca anul trecut.

În prima jumătate a anului, cursul ar putea ajunge chiar şi la pragul de 4 lei/euro, a precizat, pentru NewsIn, Ioan Bîrle, dealerul-şef al Băncii Transilvania. Evoluţia leului va depinde însă de intervenţiile BNR pe piaţa interbancară, de instabilitatea politică a unui an electoral, de creşterea preţurilor la imobiliare şi de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc de pe piaţa internaţională care se răsfrânge şi asupra economiei româneşti.


La rândul său, Narcis Noaghea, dealer BCR, consideră că "spre jumătatea anului, vom asista la reluarea tendinţei de apreciere a monedei naţionale pe fondul îmbunătăţirii tendinţei macroeconomice şi a faptului că ar trebui să înceapă să se vadă efectele măsurilor luate de banca centrală".

Analiştii aşteaptă o nouă majorare a dobânzii în februarie

În spatele deciziei de ieri a băncii centrale stau dinamica înaltă a cererii interne, determinată de expansiunea investiţiilor, şi menţinerea consumului la cote nesustenabile, în condiţiile intensificării ritmului de creştere a creditului acordat sectorului privat, mai ales a celui în valută.


Creşterea dobânzii de politică monetară a răspuns, practic, aşteptărilor celor mai mulţi dintre analişti. Aceştia sunt de părere că o astfel de decizie era necesară, dată fiind evoluţia economiei româneşti din ultima perioadă. Totuşi, deşi susţin că banca naţională a acţionat corect majorând dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, există voci care consideră că decizia BNR ar fi putut să fie de amploare mai mare. Astfel că o nouă majorare este aşteptată în luna februarie, în cadrul Consiliului de Administraţie al BNR.

Ca urmare a deciziei de ieri, banca centrală a ancorat previziunile inflaţioniste pentru perioada următoare.
"Anticipările privind rata inflaţiei vorbesc chiar de depăşirea procentului de 7,5% la sfârşitul primului trimestru. Or, în aceste condiţii, banca centrală va fi obligată să crească din nou dobânda", spune Cătălina Constantinescu, analist ABN Amro.

Constantinescu apreciază că efectele deciziilor BNR devin tot mai importante, pentru că, în momentul de faţă, sterilizarea lichidităţilor în exces se face la o dobândă egală cu cea a politicii monetare. Pe piaţa românească, o dobânda de politică monetară de 7,5% nu reuşeşte să crească substanţial atractivitatea economiei româneşti.

"Dacă totul merge bine şi vom avea o recoltă bună, vom vedea o apreciere a leului şi, implicit, o creştere a numărului investitorilor străini în a doua jumătate a anului", consideră Cătălina Constantinescu.


Efecte asupra creditării


Referitor la impactul pe termen scurt a majorării dobânzii de politică monetară asupra creditării, părerile sunt împărţite. Decizia BNR se va resimţi prea puţin asupra creditării, spune analistul ABN Amro. "Chiar dacă băncile vor scumpi uşor creditele, cererea de creditare este încă foarte mare, aşa că nu cred că ritmul de creştere al creditului va fi afectat substanţial. Economia românească va <> în continuare mult", subliniază Cătălina Constantinescu.


Pe de altă parte, fiecare bancă va decide măsura în care îşi va majora dobânzile practicate şi în ce proporţie vor fi transferate asupra clienţilor. "Dobânzile active vor creşte mai repede. La credite, în general, ratele se ajustează mult mai rapid decât la depozite. Nu văd ce ar opri băncile să crească dobânzile în una-două săptămâni", a declarat, pentru Mediafax, Nicolae Alexandru-Chisdeciuc, senior economic al ING Bank.


Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, este de părere că băncile vor mai aştepta o perioadă de timp până să urce dobânzile, dar că scumpirea creditelor va fi evidentă. "Pentru moment, băncile vor păstra dobânzile la nivelurile actuale. Este greu de spus când se vor face modificările, însă cert este că dobânzile vor urca", a spus Dumitru, citat de NewsIn.

>> Băncile vor mai aştepta o perioadă de timp până să urce dobânzile, dar scumpirea creditelor va fi evidentă
Ionuţ Dumitru,
economist-şef la Raiffeisen Bank

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite