BNR: Nevoia de provizionare ţine sub presiune profitabilitatea sistemului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitabilitatea sistemului bancar românesc va rămâne sub presiune în acest an, în special din cauza nevoilor de provizionare în creştere, pe fondul continuării deteriorării calităţii activelor, în condiţiile reducerii apetitului de risc al băncilor şi al continuării ajustărilor economice, se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare publicat de Banca Naţională a României.

Sistemul bancar românesc a trecut pe pierdere în a prima jumătate a acestui an, din cauza majorării cheltuielilor cu provizioanelor, în urma deteriorării portofoliului de credite.

Pierderea la nivelul sistemului se ridica la finele primului semestru la 234,8 milioane de lei (55,9 milioane de euro), cota de piaţă a instituţiilor de credit cu pierderi ridicându-se la 22,7% din activele sistemului bancar.

"Intrarea profitabilităţii pe teritoriu negativ se datorează în special majorării cheltuielilor cu provizioanele, fiind o expresie a deteriorării pronunţate a calităţii activelor. În structură, la 30 iunie 2010, 83,6% din totalul provizioanelor o reprezentau cele aferente creditelor şi dobânzilor clasificate în categoria pierdere 2 cu serviciul datoriei mai mare de 90 de zile şi/sau pentru care s-au iniţiat proceduri judiciare", se arată în raportul BNR.

Specialiştii băncii centrale arată că băncile au iniţiat măsuri de control al costurilor, atât prin redimensionarea reţelei de unităţi, cât şi prin amânarea sau reducerea programelor de investiţii.

În plus, creşterea marjelor de dobândă la lei şi valută, vânzarea de active imobilizate şi achiziţionarea de titluri de stat au fost printre cele mai frecvente strategii puse în practică de bănci pentru îmbunătăţirea pe termen scurt a poziţiei lor financiare. Astfel, la 30 iunie 2010, indicatorul cost/venit s-a ameliorat cu opt puncte procentuale faţă de perioada similară a anului precedent, ritmul scăderii cheltuielilor operaţionale depăşindu-l pe acela al veniturilor similare.
Cheltuielile nete cu provizioanele aferente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite