Isărescu: Profitul BNR este din operaţiuni valutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României a început să-şi majoreze consistent veniturile încă din toamna anului trecut, când a devenit creditor net faţă de sistemul bancar, iar profitul a fost obţinut din operaţiuni valutare şi nu din administrarea rezervelor valutare, a explicat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, în cadul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank. 

Noi am început să pierdem din administrarea rezervelor. Profitul nu l-am făcut din administrarea acestora, ci din operaţiuni valutare”, a spus Isărescu.

Acesta a explicat că banca centrală obţine câştiguri însemnate prin vânzarea de valută către bănci la cursul actual, după ce BNR a cumpărat euro între 2005 şi 2008 la un nivel mai mic de 4 lei. În schimb, dacă în urmă cu trei-patru ani randamentul din administrarea rezervei valutare era de peste 4%, acum acesta se situează la 0,75%.

Banca Naţională a plătit în luna octombrie un impozit de aproximativ un miliard de lei pentru profitul realizat. Impozitul este plătit începând cu luna mai, banca centrală folosind profitul realizat anterior pentru a acoperi în întregime pierderile din anii precedenţi.

 

 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite