Pentru autostrada Arad-Lugoj s-au folosit doar 6% din banii puşi la dispoziţie de BEI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru autostrada Arad-Lugoj s-au folosit doar 6% din banii puşi la dispoziţie de BEI
Pentru autostrada Arad-Lugoj s-au folosit doar 6% din banii puşi la dispoziţie de BEI

Statul român a prelungit, până la 15 februarie 2010, data limită de atragere a unui împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). Este vorba de 200 milioane euro, pentru finanţarea autostrăzii Arad-Timişoara-Lugoj. Până în prezent au fost utilizate doar 6%.

Proiectul este implementat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care este beneficiarul final al proiectului, transmite NewsIn.

Guvernul va extinde şi data după care se va putea anula orice parte din credit netrasă, de la 31 martie 2009 la 15 iunie 2010. Data limită de finalizare a proiectului va fi 31 decembrie 2011,anunţă Executivul.

Perioada de acordare a împrumutului este de 25 de ani, din care 6 ani perioadă de graţie. Datorită destinaţiei împrumutului, BEI nu aplică procedurile standard, finanţarea realizându-se în proporţie de 74% din costul total eligibil al proiectului de la BEI şi 26% de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

"Menţionăm că prin aceste amendamente nu s-au majorat obligaţiile României faţă de BEI şi nu se determină noi condiţionalităţi economice faţă de cele convenite iniţial între părţi", precizează Ministerul de Finanţe.

Proiectul face parte dintr-un program care cuprinde două etape de finanţare, respectiv etapa I - în care BEI intenţionează finanţarea secţiunii de autostradă Arad-Timişoara la profil de 2X2 benzi cu o lungime de 38 km şi a variantei ocolitoare la vest de Arad, la profil de autostrada 2X1, având o lungime de aproximativ 11 km, urmată de etapa a-II-a - în care BEI intenţionează să finanţeze secţiunea Timişoara-Lugoj, la profil de 2X1 benzi cu o lungime de 31 km, transmite NewsIn.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite