BCR aplică de astăzi prevederile Ordonanţei privind contractele de credit pentru consumatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Comercială Română (BCR) aplică de astăzi prevederile Ordonanţei de Urgenţă Nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, eliminând comisionul de rambursare anticipată pentru împrumuturile cu dobândă variabilă şi plafonându-l pe cel perceput pentru finanţările cu dobândă fixă.

Astfel, pentru împrumutul cu dobândă fixă, comisionul este de 1%, mai puţin în ultimul an de creditare când comisionul de rambursare anticipată devine 0,5%. De asemenea, comisionul de analiză a documentaţiei de credit se aplică doar în cazul creditelor acordate.

Prevederile nu se aplică pentru "Prima Casă"

Măsurile prevazute în Ordonanţă vizează toate produsele de tip credit negarantate - inclusiv descoperit de cont şi card de credit- şi garantate, atât cele nou acordate cât şi aflate în derulare, în sold. Prevederile nu se aplică însă pentru creditele acordate prin programul guvernamental "Prima Casă".

Ordonanţa de Urgenţă transpune implementarea în legislaţia naţională a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori, persoane fizice şi abrogă Directiva 87/102/CEE a Consiliului. Odonanţa a fost aprobată de Guvernul României şi publicată în Monitorul Oficial în data de 11 iunie 2010.

Noutăţile legislative intră în vigoare de astăzi, 21 iunie 2010. Pentru contractele în derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanţei să încheie acte adiţionale astfel încât să armonizeze contractele cu noile cerinţe legislative.


Cele mai importante prevederi ale Ordonanţei 50/2010:

- se elimină comisionul de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă variabilă;

- pentru creditele cu dobândă fixă comisionul de rambursare anticipată nu poate fi mai mare de 1% din valoarea creditului rambursat anticipat, în cazul în care perioada rămasă din contract este mai mare de un an, sau i) 0,5% în cazul în care perioada rămasă din contract este mai mică de un an;

- nu se va mai percepe comision de retragere în numerar de la casierie pentru sumele trase din credit;

- nu se va mai percepe comision de depunere numerar pentru plata ratelor de credit;

- se interzice perceperea comisionului de analiză în cazul în care nu se acordă creditul;

- creditorii sunt obligaţi să comunice clienţilor, înainte de semnarea contractului, toate informaţiile relevante printr-un formular standardizat;

- termenul de r[spuns al creditorului la solicitarea de credit este de 30 de zile de la depunerea dosarului, dar nu mai mult de 60 de zile de la cererea de solicitare a creditului;

- clientul are la dispoziţie un termen de 14 zile calendaristice în care se poate retrage din contractul de credit prin notificarea creditorului, fără a invoca motivele deciziei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite