BCR nu exclude posibilitatea răscumpărării obligaţiunilor din piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obligaţiunele Băncii Comerciale Române au intrat la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti. Cu o maturitate de trei ani, rata dobânzii este fixă, de 7,25% pe an. Iar oficialii BCR spun

Obligaţiunele Băncii Comerciale Române au intrat la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti. Cu o maturitate de trei ani, rata dobânzii este fixă, de 7,25% pe an. Iar oficialii BCR spun că se vor implica în piaţa obligaţiunilor ca jucători activi, neexcluzând posibilitatea să-şi răscupere emisiunea.

Pe o piaţă a obligaţiunilor ce, anul trecut, a înregistrat un volum total al tranzacţiilor de circa 121,1 milioane de euro, iar de la începutul anului curent şi până ieri, valoarea totală a tranzacţiilor s-a apropiat de 33 milioane de euro, cea mai mare emisiune de obligaţiuni a unui emitent român a intrat, ieri, la tranzacţionare pe platforma Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Emisiunea de obligaţiuni a Băncii Comerciale Române cu o valoare de aproximativ 242,8 milioane de lei reprezintă un pas în plus pentru dezvoltare pieţei secundare a instrumentelor cu venit fix. Dan Bunea, vicepreşedintele executiv al BCR, a precizat ieri, că emisiunea de obligaţiuni are posibilitatea de a fixa un standard pentru Bursa de Valori, ţinând cont atât de mărimea şi lichiditatea emisiunii, cât şi de calitatea emitentului.

Tendinţa de scădere a dobânzilor interbancare se va menţine

Obligaţiunile corporative emise de BCR în luna noiembrie a anului trecut au o maturitate de trei ani. Iar în acest moment, dobânda oferită poate fi considerată printre cele mai atractive din piaţă. Asta în ciuda faptului că, în noiembrie 2006, randamentul obligaţiunilor BCR era printre cele mai scăzute. În momentul de faţă, singura emisiune de obligaţiuni cu dobândă fixă - 6,5% - este cea a Băncii Mondiale. Celelalte obligaţiuni corporative emise de băncile din ţara noastră au dobânzi variabile în funcţie de evoluţia ratelor din piaţa monetară. Spre exemplu, în noimebrie 2006, analizele realizate de Intercapital Invest indicau randamente cuprinse între 9,11% şi 10,38% pentru obligaţiunile emise de BRD, Banca Comercială Carpatica, Finansbank şi Raiffeisen Bank. Dar cum dobânzile interbancare pentru o maturitate de şase luni au scăzut, în acest an, la o medie de 7%, rezultă şi o diminuare a randamentelor oferite de obligaţiunile corporative cu dobândă fixă, maximul fiind de circa 8,75%.

Iar cum tendinţa de scădere a dobânzilor interbancare se va menţine în următorii ani, odată cu relaxarea polticii monetare, rezultă atractivitatea obligaţiunilor BCR cu dobândă fixă de 7,25%. Chiar şi oficialii băncii nu exclud posibilitatea răscumpărării emisiunii. "Ne rezervăm dreptul de a ne bate pentru răscumpărarea acestor obligaţiuni, astfel ca piaţa să fie avertizată în sensul pozitiv al cuvântului, întrucât ne vom implica în calitate de jucător", a adăugat vicepreşedintele BCR.

Emisiunea de obligaţiuni a fost atractivă, în primul rând, pentru băncile comerciale, care au reprezentat circa 57% din subscriitori, potrivit datelor publicate de oficialii BCR. Societăţile de asigurări au avut o pondere de aproape 33%, iar fondurile de investiţii de numai 5,6%. "Vom mai avea emisiuni atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea internaţională, atât în lei, cât şi în valută. Vom emite nu numai obligaţiuni, ci şi alte tipuri de instrumente, pentru că piaţa românească are nevoie de diversificare", conchide Bunea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite