BCR, cel mai aşteptat emitent de către investitorii de la BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Listarea Transgaz sau a Fondului Proprietatea este mai puţin atractivă decât cea a Băncii Comerciale Române Listarea Băncii Comerciale Române (BCR) la Bursa de Valori este considerată

Listarea Transgaz sau a Fondului Proprietatea este mai puţin atractivă decât cea a Băncii Comerciale Române

Listarea Băncii Comerciale Române (BCR) la Bursa de Valori este considerată de către jucătorii de pe piaţa de capital mai atractivă decât cotarea acţiunilor Transgaz, Fondul Proprietatea sau Romtelecom.

Un sondaj efectuat de societatea de brokeraj Intercapital Invest privind gradul de atractivitate al unor noi listări la bursă relevă faptul că oferta publică iniţială de la BCR este cea mai "apreciată" de către investitori. Astfel, din peste 360 de participanţi la sondaj, circa 44% au "bifat" listarea băncii ca fiind cea mai atractivă operaţiune de acest gen. Următoarea în top este oferta publică iniţială (IPO) de la Transgaz, care beneficiază de 28% din voturile repondenţilor. Aproximativ 15% din participanţi sunt de părere că cea mai interesantă listare ar fi cea a Fondului Proprietatea, în timp ce 9,4% din repondenţi mizează pe oferta publică a operatorului de telefonie fixă Romtelecom. Un număr foarte redus de investitori sunt de părere că listarea hotelului Continental ar fi fost cea mai interesantă operaţiune de acest gen.

Compania Transgaz are şanse să ajungă prima la bursă

Dintre companiile "prinse" de Intercapital în sondaj, Transgaz are toate şansele să ajungă prima în ringul bursier. Potrivit declaraţiilor oficialilor Ministerului Economiei şi Comerţului, la finele lunii februarie şi începutul lunii martie va fi selectat consultantul în vederea listării societăţii la BVB. Ulterior, pe baza datelor primite de la companie, consultantul va trebui să elaboreze un prospect preliminar de ofertă pe baza căruia va derula o "campanie" de premarketing în rândul potenţialilor investitori. În funcţie de interesul manifestat de aceştia se întocmeşte prospectul final şi implicit se stabileşte preţul de ofertă. "Cred că oferta publică de acţiuni nu se poate derula mai devreme de trei luni de la selectarea intermediarului, având în vedere operaţiunile pe care acesta trebuie să le efectueze", a declarat pentru Adevărul Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest.

Listarea BCR depinde de politica celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare

În ceea ce priveşte Fondul Proprietatea, oficialii par să accelereze demersurile în vederea listării la Bursă. Astfel, cadrul legislativ va fi definitivat la sfârşitul lui februarie - începutul lui martie. Potrivit proiectului de ordonanţă, în cel mult trei luni de la înregistrarea FP la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Ministerul Finanţelor va vinde prin ofertă publică secundară 20% din acţiunile fondului. Analiştii însă sunt sceptici privind respectarea acestui termen, ei fiind de părere că pregătirea unei oferte de o asemenea anvergură (800 milioane de euro) va necesita o perioadă mai lungă de timp.

Preferinţa investitorilor pentru sectorul bancar este relevată şi de sondajul Intercapital, BCR fiind cel mai aşteptat nou emitent din ringul bursier. Numai că listarea Băncii Comerciale Române (BCR) nu este încă sigură, aceasta depinzând de politica adoptată de cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF). Potrivit contractului de privatizare, în cazul în care Erste Bank nu va lista BCR la bursă în termen de trei ani de la finalizarea tranzacţiei de cumpărare, se revine la statul iniţial, ceea ce înseamnă că SIF-urile vor căpăta drept de vot. Analiştii însă atrag atenţia că, până la acea dată, orice este posibil, fie vânzarea către Erste a acţiunilor BCR deţinute de societăţile de investiţii financiare, fie schimbarea acestora pentru acţiuni ale băncii austriece. În aceste condiţii, este posibil că banca românească să nu mai ajungă în ringul bursier. Tot cu semnul întrebării este şi listarea Romtelecom. "Având în vedere evenimentele din ultimul timp, precum şi declaraţiile unor oficiali, nu cred că se vor face presiuni privind listarea companiei la Bursă", este de părere Iulian Panait. Compania a înregistrat în ultimul timp o scădere a rezultatelor, din acest punct de vedere listarea Romtelecom nu este considerată oportună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite