Avantajele creditelor alternative la „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avantajele creditelor alternative la „Prima Casă“
Avantajele creditelor alternative la „Prima Casă“

Pe lângă costurile comparabile cu cele ale programului guvernamental, împrumuturile lansate de ING Bank şi de Banca Italo-Romena au atuul de a putea fi accesate într-un interval mult mai scurt. Băncile lansează oferte „pe cont propriu“ şi mizează exact pe ceea ce lipseşte programului „Prima Casă“: mai puţină birocraţie şi credite mai mari.

Citeşte şi:

ING Bank s-a retras în urmă cu două luni din programul guvernamental, invocând costurile suplimentare pe care ar trebui să le suporte banca, şi a lansat la scurt timp o ofertă similară „Primei Case“, dar fără implicarea statului.

În urmă cu o săptămână, o altă instituţie de credit, Banca Italo-Romena, a scos pe piaţă un credit destinat tinerilor căsătoriţi care intenţionează să-şi cumpere o primă locuinţă. Se va înmulţi în următoarea perioadă numărul unor astfel de oferte? Şi ce aduc ele în plus faţă de „Prima Casă“?

Pe lângă avantajul că poţi împrumuta mai mult de 57.000 de euro (în contextul reînscrerii preţurilor la apartamente pe un trend ascendent), alternativele la creditul garantat de stat îţi scutesc dosarul de creditare de circuitul nesfârşit între Fondul de Garantare şi bancă.

Deci, mai puţină birocraţie şi un împrumut accesat într-un interval mult mai scurt. Dacă „Prima Casă“ poate ajunge la solicitant şi în trei luni, creditele alternative pot fi contractate chiar şi în mai puţin de o lună.

Credite de până la 150.000 de euro

Dacă doreşti să achiziţionezi o locuinţă de 60.000 de euro prin programul „Prima Casă“, banca îţi poate acorda un credit de maximum 57.000 de euro. Diferenţa de 3.000 de euro va trebui să o acoperi din resurse proprii. Cu cât preţul va urca peste pragul de 60.000 de euro, cu atât va creşte şi avansul pe care trebuie să-l dai.

 În schimb, Banca Italo-Romena poate finanţa până la 100% din valoarea imobilului achiziţionat, fie că acesta costă 60.000 de euro sau chiar mai mult, până la 150.000 de euro. Totuşi, împrumutul se acordă numai tinerilor căsătoriţi, cu vârste cuprinse între 23 şi 35 de ani, iar gradul maxim de îndatorare nu urcă mai sus de 50% din veniturile nete lunare (la „Prima Casă“, indicatorul ajunge şi la 75%). Aşadar, banca te finanţează, dar numai în măsura în care îţi permiţi.

La ING Bank, creditul „ING de Casă Nouă“ poate ajunge până la 80.000 de euro şi poţi finanţa cu el achiziţia unei locuinţe, ce nu trebuie neapărat să fie prima sau singura. Astfel, dacă ai moştenit chiar şi o parte dintr-un imobil, vei putea contracta un astfel de împrumut, lucru ce nu este posibil în cadrul programului guvernamental.

Totuşi, la ING Bank va trebui „să pui mai mult umărul“ şi să aduci ca aport propriu un avans de cel puţin 25% din valoarea imobilului ce urmează să fie achiziţionat. Pentru o locuinţă de 60.000 de euro, banca te împrumută cu 45.000 de euro, iar tu trebuie să aduci diferenţa, de 15.000 de euro.

Însă, dacă preţul imobilului ajunge la 100.000 de euro şi tu ai 25.000 de euro, instituţia de credit este dispusă să-ţi dea 75.000 de euro, fapt imposibil în cadrul „Primei Case“. Iar în contextul în care preţul apartamentelor s-a reînscris pe un trend ascendent, este tot mai greu să te descurci, cel puţin în Capitală, cu un împrumut de 57.000 de euro.

Costuri comparabile

În cazul în care vrei un împrumut de 57.000 de euro prin programul guvernamental, pe o perioadă de 30 de ani, dobânda este, în prezent, de 4-5% pe an (DAE - 5-6% pe an), iar rata lunară variază de la o bancă la alta între 285 şi 310 euro. Pentru un împrumut similar, dar contractat de la ING Bank, rata lunară este de 323 de euro (dobândă de 5,5% pe an), în timp ce, la Banca Italo-Romena, aceasta ajunge 317,3 euro (dobândă de 5,3% pe an).

Atenţie la evoluţia euribor!

Trebuie să ţii cont că, la toate cele trei tipuri de credite, dobânda variază în funcţie de indicatorul Euribor, iar acesta se află, în prezent, la un nivel de 0,76% (la trei luni), cu aproape 4,3 puncte procentuale sub nivelul de acum un an.

Odată cu revenirea economică, Banca Centrală Europeană va majora dobânda de politică monetară, iar Euribor s-ar putea întoarce la nivelul atins în urmă cu 12 luni sau chiar mai sus. Un Euribor de 5% va creşte semnificativ costul unui împrumut în ­e­u­r­­o. Astfel,­ rata ar putea urca de la 300 de ­eu­ro la peste 450 de euro. Dacă mai luăm în­­ calcul şi o posibilă depreciere a leului în raport cu euro, lucrurile s-ar putea complica şi mai mult.

Avantaje

-Perioada scurtă în care poţi accesa creditul – aproximativ o lună, comparativ cu două-trei luni în cazul „Primei Case“

-Suma maximă ce poate fi accesată (de până la 80.000 de euro la ING Bank, respectiv 150.000 de euro la Banca Italo-Romena)

-La ING Bank, împrumutul nu trebuie să aibă neapărat ca destinaţie finanţarea primei case

-La Banca Italo-Romena, creditul poate fi contractat şi pentru renovarea casei

-Nu se percepe comisionul de administrare de 0,37% pe an la soldul creditului, solicitat de Fondul Naţional de Garantare

-Nu există obligaţia de a constitui un depozit colateral în valoare de echivalentul a trei rate de dobândă

Dezavantaje

-Gradul maxim de îndatorare este de doar 50% din valoarea veniturilor nete lunare; în cazul ofertei „Prima Casă“, majoritatea băncilor calculează un grad maxim de îndatorare de peste 50%

-La ING Bank, se percepe un avans de 25% din valoarea creditului

-Creditul poate fi accesat de persoane cu o vârstă minimă de 21 de ani la ING Bank, respectiv 23 de ani la Banca It­­a­­lo-Ro­­mena;­ ­­în programul guvernamental sunt bănci care oferă finanţare solicitanţilor cu o vârstă minimă de 18 ani

-Banca Italo-Romena percepe un comision de rambursare anticipată de 2% din valoarea returnată în avans, dar nu mai puţin de valoarea a trei rate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite