Avalanşă de produse noi pe piaţa creditelor pentru IMM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii spun că în următorii ani se va înregistra un ritm de creştere a creditării de peste 25% Băncile au început să lanseze "pe bandă" produse destinate IMM, segment mai mult

Analiştii spun că în următorii ani se va înregistra un ritm de creştere a creditării de peste 25%

Băncile au început să lanseze "pe bandă" produse destinate IMM, segment mai mult decât promiţător în condiţiile în care pentru unele dintre ele portofoliul de clienţi a crescut cu peste 50%, în jumătate de an. După flexibilizarea condiţiilor de acordare, băncile s-au orientat şi spre servicii mai sofisticate, precum ovedraftul, creditul fără garanţii sau internet banking îmbunătăţit.

Potenţialul segmentului întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) este cu atât mai promiţător, cu cât majoritatea covârşitoare a acestora, circa 90%, nu au contractat niciun credit, în timp ce circa 70% nu lucrează cu nicio bancă. Pe de altă parte, un impuls al creşterii gradului de intermediere pe acest segment este asigurat şi de introducerea nomelor Basel II.

Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Fianciari, declară că pe segmentul IMM competiţia între bănci este încă la un nivel scăzut. Acesta apreciază că "potenţialul de creştere a pieţei IMM pentru următorii ani este mare, de circa 25-30% pentru fiecare an

La capitolul produse, lansările se ţin lanţ. Una din băncile relativ nou apărute pe piaţă, Piraeus Bank România, a lansat într-o săptămână două produse dedicate exclusiv IMM. Ultimul dintre ele, creditul Overdraft, se adresează celor cu o cifră de afaceri anuală cuprinsă între 30.000 şi 5.000.000 de euro.

Banca acordă împrumuturi ce reprezintă cel mult 30% din cifra de afaceri anuală a companiei solicitante, pe o perioada de 12 luni, cu posibilitate de prelungire.

Piraeus Overdraft este conceput pentru a permite o gestionare eficientă a cheltuielilor curente ale companiei, fie că acestea reprezintă plăţi catre furnizori, producţie, servicii sau datorii către stat, precum şi asigurări sociale. Nu se percepe comision pentru suma neutilizată din creditul acordat, oferindu-se posibilitatea diminuării valorii sumei împrumutate şi implicit a dobânzii prin transferarea încasărilor în contul deschis la Piraeus Bank Romania.

"Estimările noastre indică faptul că 30-40% din totalul portofoliului de clienţi IMM aferent anului 2008 vor utiliza Piraeus Overdraft. Nu este un procent mic dacă ţinem cont de faptul că numărul de clienţi IMM crescuse cu 51% la sfârşitul lunii septembrie 2007 comparativ cu decembrie 2006, urmând ca acest trend să se menţină.

Cred că segmentul de IMM îşi va intensifica ritmul de dezvoltare astfel încât la sfârşitul anului 2008 să dublăm numărul de clienţi şi volumul creditelor acordate. Acesta din urmă a înregistrat o creştere de 300% de la începutul lui decembrie 2006 până în acest moment", declară Mihai Oniga, Development Deputy Manager IMM la Piraeus Bank România.

Volum dublu de creditare

Ultimul produs al Credit Europe Bank (Romania) S.A., "Total IMM", este un credit pentru nevoi nenominalizate, care oferă posibilitatea finanţării tuturor nevoilor legate de activitatea companiei, chiar şi refinanţarea altor credite. Suma maximă finanţată merge până la 35% din cifra de afaceri a companiei, fiind acordată facilitatea de finanţare extinsă, de până la 60 de luni.

Pentru sume de până la 350.000 lei, banca nu solicită documente justificative, iar în cazul creditelor de până la 100.000 lei, clienţii cu performanţe financiare bune pot obţine împrumutul fără garanţii materiale.

La rândul său, Raiffeisen Bank a lansat o nouă versiune a serviciului de Internet banking pentru IMM, pentru care abonamentul este gratuit până la 31 decembrie a.c.

Una dintre particularităţile acestui serviciu este faptul că administratorul serviciului Raiffeisen Online poate aloca utilizatori pe diferite niveluri de acces ale aplicaţiei, atât pentru conturile societăţii, cât şi pentru tipurile de tranzacţii ce pot fi efectuate; astfel, fiecărui utilizator i se poate acorda acces doar la anumite conturi ale societăţii sau se pot aloca limite de tranzacţionare fiecărui utilizator în parte.

Banca are peste 130.000 de clienţi IMM, cu circa 80.000 mai mulţi ca la finele lui 2005, iar oficialii se aşteaptă ca anul viitor volumul creditelor acordate companiilor mici să atingă jumătate de miliard de euro.

Finanţările băncilor pentru investiţii se bucură de succes

Alte bănci şi-au făcut deja un renume în rândul micilor întreprinzători, iar volumul creditelor tinde să se dubleze în acest an. "În prezent, volumul creditelor acordate pe segmentul IMM depăşeşte 380 milioane de euro, faţă de circa 200 milioane de euro cât era înregistrat la sfârşitul anului trecut.

Creşterea semnificativă se datorează succesului unor credite de investiţii care, după cum ne sugerează şi denumirea acestora, furnizează un beneficiu clar firmelor româneşti", a declarat recent Ionuţ Pătrăhău, director general adjunct la Banca Transilvania.

Până în prezent, peste 25.000 de IMM au accesat una dintre posibilităţile de finanţare sau un credit IMM oferit de BT. ProCredit Bank, instituţie care se adresează prin produsele sale de creditare afacerilor mici şi IMM, a anunţat majorarea perioadelor de finanţare şi a flexibilizat modalitatea de garantare a acestora.

Clienţii băncii nu mai sunt obligaţi să justifice utilizarea fondurilor pentru sume împrumutate până la 100.000 euro (sau 300.000 lei). Pentru valori până la 50.000 euro sau 150.000 lei nu există obligativitatea unor garanţii imobiliare. Perioda de acordare a împrumuturilor a fost şi ea prelungită, chiar şi până la 15 ani, pentru investiţii imobiliare, în timp ce pentru investiţii mixte maturitatea este de 10 ani.

MKB Romexterra Bank s-a orientat spre fondurile europene şi a semnat recent un parteneriat de colaborare cu Ministerul pentru IMM-uri, în urma cărora acestea pot accesa prin intermediul băncii fonduri nerambursabile. MKB Romexterra Bank va acoperi minimum 25% din valoarea elibigilă a proiectului sub formă de credit, beneficiarul contribuind cu un aport propriu de minimum 15%. De la începutul anului, MKB Romexterra Bank a creat noi linii de business, precum Finanţări Proiecte, Finanţări IMM şi Private Banking.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite