Austriecii de la Erste Bank se listează la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuantumul pachetului de acţiuni care vor intra pe piaţa românească încă nu a fost stabilit

Erste Bank vrea să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti în 2007. În acest fel, salariaţii Băncii Comerciale Române care au ales să schimbe acţiunile BCR pe cele ale Erste pot valorifica titlurile pe piaţa de capital autohtonă.

Austriecii de la BCR au decis să listeze Erste Bank pe piaţa de capital românească. Ionuţ Stanimir, oficial al Erste Bank, a precizat că instituţia va face toate eforturile pentru listarea Erste Bank pe Bursa din Bucureşti până la sfârşitul acestui an. "Când am făcut oferta angajaţilor, le-am spus să ia în considerare faptul că vom lista la Bucureşti Erste Bank pentru a fi tranzacţionată mai uşor", a explicat Stanimir, citat de NewsIn.

Românii deţin 1% din capitalul Erste Bank

Astfel, operaţiunea va fi o listare secundară, după modelul deja aplicat în Republica Cehă, unde Erste Bank este prezentă la cota Bursei din Praga. "Momentan, nu s-a stabilit cuantumul pachetului de acţiuni care va intra pe piaţa românească. Totodată, Erste Bank nu intenţionează să facă o majorare de capital cu ocazia listării la Bucureşti", a mai precizat Stanimir.

Banca austriacă a lansat, în noiembrie, o ofertă de cumpărare a acţiunilor deţinute de salariaţii BCR sau de schimb cu acţiuni Erste Bank (oferind un titlu Erste pentru şase acţiuni BCR) şi a menţionat la vremea respectivă posibilitatea listării titlurilor Erste Bank pe Bursa de Valori din Bucureşti. "Acţionarii angajaţi sau foşti angajaţi ai BCR care optează pentru schimbarea acţiunilor BCR în acţiuni Erste Bank, în condiţiile menţionate mai sus, pot să vândă imediat către Erste Bank până la 50% din acţiunile Erste Bank primite, la un preţ fix garantat de 45,90 euro", se preciza într-un comunicat al acţionarului majoritar al BCR.

Erste a reuşit să preia 7,2% din acţiunile BCR care se aflau la salariaţi, iar două treimi din acţiuni au fost schimbate pe acţiuni Erste. Astfel, angajaţii români deţin, în prezent, peste 1% din capitalul Erste Bank, a mai menţionat Stanimir. Un număr de 12.197 din cei aproximativ 13.000 de angajaţi ai BCR care deţineau acţiuni, au acceptat oferta Erste.

În cadrul ofertei de schimb, noii acţionari au avut posibilitatea de a vinde imediat înapoi către Erste Bank până la 50% din titlurile achiziţionate. Iar aproximativ 34% din acţiunile Erste nou emise au fost vândute înapoi în cadrul acestei opţiuni. Pe de altă parte, acţiunile Erste Bank rămase fac obiectul unei perioade de blocare de un an. Ca urmare a ofertei de cumpărare a acţiunilor deţinute de angajaţii BCR, cota deţinută de Erste Bank în BCR a crescut acum la 69,11%.

Erste Bank a afişat un profit de peste 300 milioane de euro în primul trimestru al anului curent şi a anunţat că una dintre principalele priorităţi ţine de integrarea BCR în grupul austriac.


Intrarea Erste la cota Bursei nu blochează listarea BCR

Listarea Băncii Comerciale Române pe Bursa din Bucureşti, în termen de trei ani de la preluare, este o prevedere contractuală care nu s-a schimbat, a explicat pentru "Adevărul" Ionuţ Stanimir, oficial Erste Bank. Astfel, conform contractului de privatizare, Erste trebuie să ia toate măsurile ca, până la 12.10.2009, să listeze BCR. Totodată, în prezent, austriecii nu se gândesc să îşi majoreze cota deţinută la BCR. "Momentan nu sunt planuri de lansare a unor oferte pentru cumpararea acţiunilor BCR, care nu se află în posesia Erste Bank", a încheiat Ionuţ Stanimir.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite