Aurul, prea puţin accesibil pentru investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei interesaţi de activul de refugiu nu au foarte multe alternative pe piaţa locală. Pe piaţa românească, aurul poate face doar obiectul tranzacţiilor futures la Bursa din Sibiu sau poate fi vândut la casele de amanet sau la unele bănci.

Pe timp de criză financiară, aurul este la mare căutare printre investitori. Ca urmare, de la debutul turbulenţelor care zguduie în prezent pieţele financiare internaţionale şi până în prezent, preţul aurului a înregistrat o continuă tendinţă de scumpire, dublată de o volatilitate ridicată a cotaţiilor.

Contracte futures la Sibiu

În ţara noastră, opţiunile românilor interesaţi să investească în aur sunt limitate. Practic, astfel de tranzacţii au loc prin contractele futures perfectate la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri de la Sibiu (BMFMS). În aceeaşi situaţie se găsesc şi cei care vor să vândă aur, fie pentru că au nevoie de bani, fie pentru că vor să valorifice bijuterii, bănuţi sau lingouri lăsate moştenire. La un preţ inferior cotaţiilor de referinţă, singurele alternative sunt casele de amanet, care cumpără aur, sau băncile ce oferă un astfel de serviciu.

De exemplu, Banca Comercială Română achiziţionează aur de 14, 18, 20, 22 sau 23,6 carate, precum şi obiecte de aur  sub formă de monede, medalii comemorative, benzi dentare sau bijuterii. Cursul de cumpărare practicat de instituţia de credit pentru aurul de 24 de carate este calculat zilnic de către direcţia de Trezorerie. În cazul în care clienţii sunt interesaţi să vândă aur cu un număr de carate inferior, BCR va stabili preţul  de cumpărare după formula număr de carate (stabilit de specialist) x cursul de cumpărare/24 de carate.

Aur contra cash

Serviciul se adresează atât persoanelor fizice, cât şi firmelor şi este disponibil doar în anumite agenţii şi sucursale ale BCR, întrucât tranzacţia poate fi realizată doar în prezenţa unui specialist în metale preţioase. Procedura nu este însă deloc complicată. Practic, clientul se prezintă la ghişeul băncii pentru analizarea obiectelor ce urmează să fie tranzacţionate.

Dacă specialistul îşi dă acceptul, clientul încasează contravaloarea aurului în lei. În ceea ce priveşte costurile, BCR percepe un comision de verificare a purităţii metalelor (10 lei/obiect), însă numai în cazul în care clientul refuză tranzacţia şi nu atunci când se constată imposibilitatea efectuării tranzacţiei. Preţul nu este foarte atractiv (58,74 lei/gram), fiind mult inferior cotaţiei de referinţă anunţată de Banca Naţională a României (69,8925 lei/gram).

La casele de amanet, cursul de cumpărare este adesea mai dezavantajos. Un curs similiar este oferit de Casa de Amanet Briliant, care plăteşte 340 de lei pentru obiectele de aur, de 14 carate, aflate în stare bună şi 30 de lei pentru cele uzate. Preţul unui gram de 24 de carate este cuprins între 50 şi 57 de lei. De reţinut este însă faptul că dacă sunteţi interesat să vă vindeţi bijuteriile, puteţi valorifica exclusiv aurul, nu şi pietrele preţioase ataşate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite