Au scăzut investiţiile în economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au scăzut investiţiile în economie
Au scăzut investiţiile în economie

Recesiunea economică a influenţat direct valoarea investiţiilor în economia românească, acestea înregistrând o scădere de 29% în al doilea trimestru din 2009, comparativ cu anul trecut. Asta pentru că tot mai multe companii preferă să-şi păstreze economiile pentru a beneficia de lichidităţi, în detrimentul investirii banilor în dezvoltarea afacerii.

Investiţiile realizate în economia României în trimestrul al doilea din acest an au scăzut cu 29% faţă de trimestrul similar din 2008, la 14 miliarde lei (3,34 miliarde euro), mai ales ca urmare a înjumătăţirii investiţiilor în utilaje, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, investiţiile în utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au diminuat cu 52,7% faţă de intervalul aprilie-iunie 2008, la 4,56 miliarde lei. Ponderea investiţiilor în utilaje în structura totală a investiţiilor a scăzut în trimestrul al doilea 2009 cu 14,1 puncte procentuale faţă de acelaşi interval al anului trecut, la 32,6%.

Investiţiile în lucrări de construcţii noi s-au micşorat cu 9,2%, la 8,16 miliarde lei, în timp ce investiţiile cu alte cheltuieli au crescut cu 5,7%, la 1,29 miliarde lei. Ponderea investiţiilor în lucrările de construcţii noi în total investiţii a sporit cu 10,6 puncte procentuale, la 58,2%, iar cea a investiţiilor în alte cheltuieli, cu 3,5 puncte procentuale faţă de trimestrul al doilea din 2008, la 9,2%.

Scădere de 16,7% a investiţiilor în primul semestru

În primul semestru, investiţiile s-au diminuat cu 16,7% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, la aproape 27,07 miliarde lei (6,4 miliarde euro), în condiţiile în care investiţiile în utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au redus cu peste o treime (33,5%), la 10,7 miliarde lei, iar cele în lucrări de construcţii noi au scăzut cu 3,2%, la 14,03 miliarde lei.

Singurele care au înregistrat creştere au fost investiţiile pentru "alte cheltuieli", care au avansat cu 12,7% faţă de primele şase luni din 2008, la 2,34 miliarde lei.

În prima jumătate a acestui an, cele mai multe investiţii au fost realizate în industrie (40,7%), urmate de comerţ şi servicii - tranzacţii imobiliare, comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor - 32,9%, şi construcţii (12,8%). Investiţiile în alte ramuri de activitate au cântărit 9,3% din totalul investiţiilor, în timp ce în agricultură au fost făcute cele mai puţine investiţii (4,3%).

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.), potrivit INS.

Statistica a precizat că în volumul investiţiilor nete nu se cuprinde valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe care au mai fost înregistrate ca mijloace fixe la alte unităţi din ţară, valoarea aporturilor, sumele acordate în avans terţilor, precum şi contravaloarea cumpărărilor de obiective în curs de execuţie, inclusiv de natura lucrărilor geologice, considerându-se investiţii doar sumele cheltuite ulterior cumpărării lor, pentru continuarea procesului de investiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite