Asigurările de şomaj, noua anexă la credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea băncilor intenţionează să ataşeze împrumuturilor poliţe care acoperă şi riscul de şomaj. Deşi încarcă preţul creditului, asigurarea de şomaj va fi tot mai solicitată având în vedere că mulţi dintre români au ajuns să se îndoiască de siguranţa locului de muncă.

Pe lângă creşterea dobânzilor şi deprecierea leului în raport cu euro, lipsa siguranţei locului de muncă îi îngrijorează tot mai mult pe datornicii la bănci.

Aceştia se gândesc că pierderea locului de muncă i-ar putea aduce în situaţia de a nu-şi mai putea achita ratele. De cealaltă parte, băncile se tem că situaţia economică actuală, care anunţă val după val de şomeri, le-ar putea creşte semnificativ numărul restanţierilor.

În acest context, tot mai multe instituţii bancare intenţionează să introducă la contractarea împrumuturilor asigurarea care să acopere pe lângă riscul de deces şi invaliditate, şi pe cel de şomaj. În acest fel, băncile îi protejează pe clienţi, dar şi pe sine.

Creditele ipotecare, prioritare

BCR a anunţat că va lansa, până la finele acestui an, credite care să aibă ataşate poliţe care acoperă şi riscul de şomaj, destinate potenţialilor clienţi care, la un moment dat, ar avea probleme la locul de muncă. “Orice produs de creditare are ataşat o asigurare de viaţă sau accident, dar nu şi una de şomaj. Probabil nu va mai trece mult timp până vom introduce acest tip de produs. Avem deja construită o astfel de opţiune. Rămâne doar să o activăm”, a spus Sorin Mititelu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Afaceri şi Produse Retail din cadrul BCR.

De asemenea, şi OTP Bank şi Banca Românească au anunţat că au în vedere introducerea unei astfel de opţiuni în viitorul apropiat. OTP Bank va ataşa o astfel de asigurare pentru orice tip de credit contractat, iar pentru Banca Românească va deveni o prioritate în cazul împrumuturilor ipotecare. „Acest tip de asigurare va fi disponibilă, mai întâi, clienţilor cu credite ipotecare, şi apoi celor cu credite de consum garantate şi negarantate”, ne-a spus Lakis Couninis, directorul executiv al Diviziei Retail şi Reţea din cadrul Băncii Româneşti.

Un cost mai mare

CEC Bank analizează în acest moment oportunitatea reprezentată de acest tip de asigurări. „Având în vedere caracteristicile acestei asigurări, precum şi costul relativ ridicat al poliţei, considerăm că se poate aplica numai la creditele cu o valoare de maximum 15.000 - 20.000 euro şi unde nu există garanţii reale”, spun reprezentanţii băncii.

Totuşi, introducerea asigurării riscului de şomaj presupune un cost în plus pentru client. Tocmai din acest motiv sunt şi bănci care nu iau încă în calcul o astfel de opţiune. „Preferăm constituirea provizioanelor în schimbul asigurării de şomaj, cu un cost mai redus”, a menţionat Cornel Frăţică, directorul Departamentului Retail Individuals Banking şi Bancassurance din cadrul GarantiBank.

Astfel, preţul dictat de asigurător este foarte important în alegerea solicitantului. „Clienţii nu pot fi receptivi la un astfel de produs decât în condiţiile unor costuri rezonabile”, spun reprezentanţii Romanian International Bank (RIB). Având în vedere temperarea agresivă a creditării şi, implicit, a segmentului bancassurace, asigurătorii se arată deschişi să dezvolte cât mai multe parteneriate şi produse pe această nişă.

Creşte cererea de asigurări la credite

 În anii trecuţi, mai multe bănci ofereau la contractarea creditului poliţe care să acopere şi riscul de şomaj. În general, acestea au fost ataşate împrumuturilor negarantate şi erau obligatorii în unele oferte. „În urmă cu un an, asigurările de şomaj ar fi fost foarte greu de acceptat de către majoritatea clienţilor, însă acum situaţia s-a schimbat”, spune Adrian Chichiţă, directorul adjunct al Diviziei de Retail din cadrul OTP Bank.

Alegerea unui astfel de produs necesită însă o analiză atentă. “Este foarte important să fim bine informaţi şi să ştim toate clauzele dintr-o asemenea poliţă, costurile şi mai ales excluderile”, a atras atenţia Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Raiffeisen Bank oferă din 2005 astfel de asigurări ataşate creditelor de nevoi personale şi cardurilor de credit, iar din 2008 a lansat această opţiune şi pentru împrumuturile imobiliare şi cele de nevoi personale garantate cu ipotecă. „În luna decembrie, peste 60% dintre clienţii care au luat un credit pentru nevoi personale au optat şi pentru o asigurare”, ne-a spus Stelian Stângă, directorul Direcţiei Bancassurance din cadrul Raiffeisen Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite